Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

MEER DAN 80.000 PRODUCTEN VERKOCHT

WOENSDAG 20NOVEMBER WORDEN DE BESTELLINGEN VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €39.99

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Welke bloemen en planten zijn giftig voor katten?

Lelies zijn prachtige bloemen, maar wist je dat ze dodelijk kunnen zijn voor je kat? Als je huistijger aan een lelie heeft lopen knabbelen...

Lelies zijn prachtige bloemen, maar wist je dat ze dodelijk kunnen zijn voor je kat? Als je huistijger aan een lelie heeft lopen knabbelen, loopt hij risico op acuut nierfalen en dit gaat zo snel dat er vaak geen tijd meer is om naar de dierenarts te gaan. Een nachtmerrieachtig scenario dat je maar beter kunt voorkomen! Plaats giftige planten en bloemen altijd buiten het bereik van je kat, of nog beter, haal ze niet in huis en zet ze niet in je tuin.

Naast de lelie zijn er nog veel meer planten en bloemen die je regelmatig ziet in Nederlandse huishoudens en tuinen, maar die giftig zijn voor katten. We geven je enkele voorbeelden:
-Agave
-Aloë vera
-Amaryllis
-Chrysant
-Cyclaam
-Dieffenbachia
-Ficus
-Hedera (klimop)
-Hortensia
-Hyacint
-Kalanchoë
-Kerstroos
-Kerstster
-Lepelplant
-Maagdenpalm
-Narcis
-Oleander
-Palmlelie
-Sansevieria (vrouwentong)
-Tulp
-Vingerplant

Waarom kauwen katten op planten en bloemen?


Als een kat last heeft van haarballen of misselijk is, dan volgt hij zijn instinct en gaat op gras kauwen. Het gras zorgt er namelijk voor dat hij gaat braken. Normaliter voelen katten behoorlijk goed aan welke planten ze wel en welke ze niet kunnen eten, maar is er geen gras voorhanden, dan wil poeslief weleens een andere plant of bloem uitzoeken om het braken op te wekken en dit kan zomaar een giftige plant zijn als je die in huis hebt. Wil je jouw poezenbeest toch iets groens geven om op te kauwen, kies dan voor kattengras.

Symptomen van een vergiftiging door planten


Het gif in bloemen en planten kan twee soorten reacties veroorzaken. Sommige planten bevatten irriterende stoffen, die zorgen voor een reactie of ontsteking in de mond of maag, of op de huid van je kat. Andere planten en bloemen hebben een zogenaamd systemisch effect, waarbij organen zoals het hart of de nieren aangetast of beschadigd raken.

Een kat die een giftige plant heeft gegeten, kan de volgende symptomen hebben:

-Braken
-Diarree
-Jeuk, roodheid of zwelling aan de mond of ogen
-Kwijlen
-Lusteloosheid
-Overmatig drinken
-Moeite met ademhalen en/of slikken
-In elkaar zakken
-Onregelmatige hartslag

Wat te doen als je kat van een giftige plant heeft gegeten?


Neem meteen contact op met je dierenarts als je hebt gezien of het vermoeden hebt dat je huistijger van een giftige plant heeft gegeten. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Het helpt de dierenarts als je weet om welke plant het gaat, zodat er zo snel mogelijk een gepaste behandeling ingezet kan worden. Check na dit telefoontje of je kat nog plantenresten in zijn bek of op zijn vacht heeft en verwijder deze indien nodig.

Eenmaal bij de dierenarts zal hij of zij, afhankelijk van de plant en/of symptomen, je kat een middel geven om het braken op te wekken of actieve kool geven om de giftige stoffen op te nemen. Eventueel kan de dierenarts ook nog pijnstillers of ontstekingsremmers geven.

Niet giftig, wel gevaarlijk: de grasaar


Een ander groen gevaar voor katten is de grasaar, ook wel ‘kruiper’ genoemd. De meeste hondenbaasjes zijn al alert op dit vervelende plantje, maar kattenbezitters zijn er vaak niet zo bekend mee. Komt jouw kat buiten, check dan vanaf het voorjaar regelmatig zijn vacht, pootjes, oren, keel, neus en ogen op grasaren. De kruiper doet zijn naam namelijk eer aan en kruipt met weerhaakjes via deze plekken in het lichaam van je huistijger en kan daar allerlei schade aanrichten. Zit de grasaar al zo diep dat het niet lukt om deze zelf te verwijderen, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Meer lezen over dit onderwerp?

Algemeen
Waar kan een kattengedragsdeskundige mee helpen

Vertoont jouw huistijger probleemgedrag dat niet past bij de lieve pluizenbol die hij eigenlijk is? Sproeit of plast hij in huis, is hij agressief naar andere katten of juist bijzonder angstig?

Algemeen
Kat als huisdier, maak een wijze keuze!

Katten zijn enorm populair als huisdier. Het is zelfs het meest gehouden huisdier in Nederland.
Maar maak wel een wijze keuze als je een kat in huis wil nemen!

Algemeen
Belang van sociale interactie voor katten

Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.

VRAGEN?

WÉL VOOR DE POES!

Kattenveertjes is hét adres voor speelgoed voor jouw kat en katten gerelateerde artikelen! 

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Stuur ons een berichtje via info@kattenveertjes.nl of via Facebook

Alle producten worden verzonden vanuit ons magazijn in Heerhugowaard.

INFORMATIE

Veilig afrekenen met:
  • iDEAL
  • Paypal
  • Belfius Direct Net
  • Credit card
  • KBC/CBC
  • Bancontact / Mister Cash
  • Klarna Achteraf betalen
  • Veilig en gemakkelijk betalen per bankoverschrijving

Kattenveertjes

Reageert meestal binnen een half uur
Welkom op de Live hulp en advies chat van Kattenveertjes.nl! Ik help je graag verder om antwoord op jouw vraag te vinden of wegwijs te worden op onze site.
Start chat
De waardering van kattenveertjes.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 2691 reviews.