Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

MEER DAN 80.000 PRODUCTEN VERKOCHT

NU BESTELD = MAANDAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €39.99

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Help, mijn kat plast in huis! Wat nu?

Het is heel vervelend als je kat in huis plast, en dan bedoelen we niet op de kattenbak. Plassen of sproeien in huis kan verschillende oorzaken hebben.

Het is heel vervelend als je kat in huis plast, en dan bedoelen we niet op de kattenbak. Plassen of sproeien in huis kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je kat medische klachten hebben, is je huistijger misschien niet tevreden met zijn kattenbak, of is er iets waardoor poeslief stress ervaart. Je kat straffen voor het plassen in huis heeft geen zin, dit werkt vaak zelfs averechts (stress!), maar dat het probleem aangepakt moet worden is duidelijk. In deze blog geven we je tips om het sproeien of plassen in huis te stoppen.

Het verschil tussen plassen en sproeien

De eerste stap om dit probleem aan te pakken, is bepalen of je kat sproeit of plast in huis. Er is namelijk een verschil en de aanpak van het probleem is net even anders. Plassen doet je huistijger zittend of gehurkt, sproeien gebeurt staand. Soms trilt de staart hierbij, of trappelt je kat een beetje met zijn achterpootjes. En ja, ook poezen kunnen sproeien. Ook als het kwaad al geschied is, kun je het verschil tussen plassen en sproeien meestal nog zien. Sproeien doen katten vaak ergens tegenaan, zoals een muur, raam of meubel. De urine - dit kunnen een paar druppels zijn, maar ook een plasje – zit daarom wat hoger. Tref je een plasje op je bed of ergens in een kamer aan, dan is er waarschijnlijk sprake van plassen.

Is er een medische oorzaak?

Of je kat nu plast of sproeit, sluit altijd een medische oorzaak uit. Zo kan poeslief last hebben van blaasproblemen, zoals blaasgruis of een blaasontsteking. De dierenarts kan door middel van een urineonderzoek en eventueel bloedonderzoek bepalen of er een medische oorzaak is voor het plassen of sproeien in huis. Is die er niet, dan kan het probleem veroorzaakt worden door de kattenbak.

Blog kattenbak informatie

Kijk kritisch naar je kattenbak(ken)

Katten zijn heel kieskeurig als het om de kattenbak gaat. Heb je onlangs een nieuwe kattenbak aangeschaft, heb je de bak verplaatst of gebruik je een andere kattenbakvulling? Dan kan dit de oorzaak van het sproeien of plassen zijn. Probeer of het sproeien of plassen ophoudt als je alles terug naar het oude brengt. Daarnaast is het belangrijk dat de bak schoon is, dus ga er regelmatig met de kattenbakschep doorheen. En misschien heeft je huistijger wel een voorkeur voor een bepaald soort bak. Veel katten vinden een kattenbak zonder deksel prettig, of een gesloten kattenbak zonder deurtje. Ook de vulling is belangrijk, maar dit is een kwestie van uitproberen om te kijken welke poeslief het fijnst vindt. Wil je het verschonen van de kattenbak zo makkelijk mogelijk maken, probeer dan eens de Catsan Smart Pack. Wil je nog meer weten over de kattenbak, lees dan onze blog.

Sproeien door stress

Plassen in huis heeft bijna altijd met de kattenbak of een medische klacht te maken. Sproeien doen katten echter ook als ze stress ervaren, bijvoorbeeld als er een nieuw (harig) huisgenootje bij is gekomen of als een van de buurkatten brutaal is en jouw huis of tuin binnenkomt. Kijk wat je kunt doen om de oorzaak van de stress weg te nemen. Zo zijn er kattenluikjes die reageren op de chip van je kat en kan het helpen om te zorgen voor voldoende (hoge) comfortabele plekjes in huis waar poeslief zich terug kan trekken. Daarnaast kun je de stress van je huistijger reduceren door kattenkruid in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan matatabi stokjes, Happy Pet Catnip Spray, of een trappelkussentje met een lekker geurtje.

Mocht je het probleem toch niet zelf op kunnen lossen, dan is het raadzaam om een kattengedragsdeskundige in te schakelen.

Praktisch: zo maak je plasplekken schoon


Totdat het probleem is opgelost, zal je de plas- of sproeiplekken schoon moeten maken, anders heb je kans dat andere (buur)katten er ook hun plasje overheen gaan doen. Maak een sopje met Biotex of soda en maak hiermee de plasplek schoon.

Meer lezen over dit onderwerp?

Algemeen
Katten en baby’s: zo bereid je een huistijger voor!

De komst van een baby is een heuglijk moment. Voor de mensen in huis tenminste, maar je kat is het hier misschien niet helemaal mee eens

Algemeen
Wil je een binnen kat of buiten kat?

Laat jij jouw kat naar buiten? Eind 2019 stelden twee juristen, verbonden aan de Tilburg University, dat het illegaal is om je kat naar buiten te laten.

Algemeen
Populaire en bijzondere kattennamen

Wat zijn nou Populaire en bijzondere kattennamen? Als baasje heb je een leuke taak namelijk: een naam bedenken voor je nieuwe harige huisgenoot

VRAGEN?

WÉL VOOR DE POES!

Kattenveertjes is hét adres voor speelgoed voor jouw kat en katten gerelateerde artikelen! 

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Stuur ons een berichtje via info@kattenveertjes.nl of via Facebook

Alle producten worden verzonden vanuit ons magazijn in Heerhugowaard.

INFORMATIE

Veilig afrekenen met:
  • iDEAL
  • Paypal
  • Belfius Direct Net
  • Credit card
  • KBC/CBC
  • Bancontact / Mister Cash
  • Klarna Achteraf betalen
  • Veilig en gemakkelijk betalen per bankoverschrijving

10% KORTING OP JOUW BESTELLING?

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!

Kattenveertjes

Reageert meestal binnen een half uur
Welkom op de Live hulp en advies chat van Kattenveertjes.nl! Ik help je graag verder om antwoord op jouw vraag te vinden of wegwijs te worden op onze site.
Start chat
De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 2515 reviews.