Wanneer je een kat gaat kopen, heb je tal van mogelijke keuzes die je kan maken. Er zijn verschillende soorten katten te koop. Maar wist je dat niet elke kattenras hetzelfde is.
De Oosterse korthaar heeft geen ‘points’, de donkerder gekleurde delen van het lichaam zoals snuit, oren en staart, die je wel bij de Siamees ziet, maar qua lichaamsbouw zijn er veel overeenkomsten. Deze twee kattenrassen lijken in veel andere opzichten ook op elkaar, zoals het karakter en de verzorging die ze nodig hebben. We duiken met je in de geschiedenis van de Oosterse korthaar, leren je meer over het karakter van dit kattenras en bespreken het uiterlijk van deze bijzondere huistijger. Lees je weer mee?
Het verhaal van de Oosterse korthaar begint bij de Siamees. Fokkers van dit kattenras wilden graag een nieuw ras ontwikkelen met het karakter van de Siamees, maar waar ze meer vrijheid hadden qua kleuren en vachtpatronen. Ergens in de jaren ’50 van de vorige eeuw begonnen deze fokkers Siamezen te kruisen met onder andere de Blauwe Rus en de Britse en Europese korthaar. Later bracht men weer meer Siamezen in de lijn, zodat de persoonlijkheid en lichaamsbouw terugkwamen in de Oosterse korthaar. Sinds 1972 is de Oosterse korthaar erkend als ras. Er bestaat trouwens ook een Oosterse langhaar, die is ontstaan door kruisingen tussen de Oosterse korthaar en de Balinees.
De Oosterse korthaar is een middelgrote kat die tussen de 2,5 en 5,5 kilo weegt. Dit kattenras heeft een slanke, atletische lichaamsbouw en staat vrij hoog op de poten. De Oosterse korthaar heeft een opvallende, wigvormige kop, maar wat misschien wel het meest in het oog springt zijn de grote oren. Deze huistijger heeft amandelvormige ogen die vaak groen van kleur zijn. De vachtkleur loopt uiteen van havana (bruin) tot blauw, al dan niet met een patroon. Zijn korte, zijdeachtige vacht heeft niet veel verzorging nodig, om de week kammen met een speciale borstel voor katten is genoeg.
Als je een harige schaduw zoekt, dan zit je goed bij de Oosterse korthaar. Net als de Siamees is dit kattenras erg op mensen gericht en ze raken zeer gehecht aan hun baasje(s). Oosterse kortharen zijn niet graag alleen, dus als je veel van huis bent, vindt hij het prettig als er een maatje voor hem is, bijvoorbeeld een broertje of zusje uit hetzelfde nest. Houd er rekening mee dat dit kattenras veel ‘babbelt’ en om aandacht vraagt met een luide miauw. De Oosterse korthaar wordt graag mentaal uitgedaagd en is goed in het leren van trucjes als apporteren. Verrijking is dus erg belangrijk voor deze huistijger. Wil je meer weten over verrijking voor katten?
Voordat je besluit om een Oosterse korthaar kitten aan te schaffen, is het goed om te weten dat het een kattenras is dat wat meer risico loopt op erfelijke aandoeningen dan de gemiddelde kat. Zo komt amyloïdose (eiwitafzetting) vaker voor dan bij andere rassen, een vervelende aandoening die lever en nieren aantast. Ook zijn er bepaalde vormen van kanker (mastceltumoren en lymfeklierkanker) die de Oosterse korthaar vaker lijken te treffen. Wil je toch graag een Oosterse korthaar? Zoek dan een betrouwbare fokker, bijvoorbeeld via rasvereniging SIOK. Op hun website vind je beschikbare kittens, maar ook volwassen katten die op zoek zijn naar een nieuw mandje.
Wanneer je een kat gaat kopen, heb je tal van mogelijke keuzes die je kan maken. Er zijn verschillende soorten katten te koop. Maar wist je dat niet elke kattenras hetzelfde is.
Sociaal, mooi, vriendelijk, nieuwsgierig, rustig, aanhankelijk. Het zijn maar enkele kenmerken die op de Ragdoll van toepassing zijn.
Waarschijnlijk ken je niemand die een American Wirehair heeft. Logisch, want het is het zeldzaamste kattenras ter wereld!