Het is altijd een mooi plaatje, jouw huistijger die lekker in het zonnetje ligt te slapen en te genieten. Maar zodra de temperatuur begint op te lopen .....
Sociaal, mooi, vriendelijk, nieuwsgierig, rustig, aanhankelijk. Het zijn maar enkele kenmerken die op de Ragdoll van toepassing zijn. Wil je meer weten over dit kattenras? Lees dan snel verder!
Het kattenras Ragdoll is relatief jong en werd in de jaren ’60 ontwikkeld door de Amerikaanse kattenfokker Ann Baker. Het begon allemaal met drie katten: poes Buckwheat, poes Fugianna en kater Daddy Warbucks. Deze drie huistijgers waren niet raszuiver, maar bezaten uiterlijke kenmerken van een Burmees, een Heilige Birmaan en een Bicolour. Uit deze mix rolde de Ragdoll, het eerste kattenras waar patent op werd aangevraagd. Ann Baker noemde het ras Ragdoll, omdat deze poezenbeesten als een lappenpop in je armen liggen. Dat patent kreeg overigens nog een (katten)staartje, want Baker vroeg een heffing voor ieder dier uit ‘haar’ lijn. Dit viel niet zo goed bij andere fokkers, die zich afkeerden van de oorspronkelijke Ragdoll-lijn en het kattenras verder ontwikkelden tot hoe wij de Ragdoll nu kennen.
Ragdolls zijn vrij grote katten met een halflange tot lange vacht. Het meest opvallende zijn misschien wel hun prachtige, helderblauwe ogen. Ragdolls behoren tot de zogenaamde pointkatten: katten waarbij de puntjes (points) van het lichaam gekleurd zijn, dus staart, oren, pootjes en het maskertje op het gezicht. Het lichaam van een Ragdoll is over het algemeen crèmekleurig en de points kunnen verschillende kleuren hebben (Chocolate, Lilac, Seal, Blue, Creme, Red, Tortie en Tabby). Qua tekening bestaan er drie hoofdvariëteiten, namelijk Bicolour, Mitted en Colourpoint. De vacht van een Ragdoll vraagt, ondanks dat deze halflang tot lang is, niet heel veel verzorging. De Ragdoll heeft namelijk nauwelijks ondervacht. Toch doe je er goed aan een Ragdoll van kitten af aan te laten wennen aan het borstelen van de vacht met een speciale kattenborstel. Bovendien heeft de Ragdoll net als andere katten wel last van haarballen. Een schaaltje met kattengras wordt daarom zeer gewaardeerd! Dit kattenras groeit door tot een leeftijd van 3 jaar en dan is ook pas het moment aangebroken dat deze huistijgers hun definitieve kleur hebben. Kittens zijn namelijk nog wit als ze geboren worden. Ragdolls worden gemiddeld tussen de 12 en 17 jaar oud.
Ragdolls worden door hun baasjes wel liefkozend een hond in een kattenlichaam genoemd. Wanneer je een Ragdoll in huis haalt, haal je eigenlijk een harige schaduw in huis. Dit kattenras is erg op mensen gericht en blijft het liefst dicht bij je in de buurt. Sta dus niet raar te kijken als je Ragdoll je achtervolgt tot in de badkamer aan toe! Ragdolls passen over het algemeen goed in gezinnen met kinderen en ook met andere huisdieren kunnen deze vriendelijke, rustige katten meestal goed overweg. De Ragdoll is een kattenras dat je uitstekend binnen kunt houden. Zorg er wel voor dat je voldoende positieve prikkels aanbiedt, in de vorm van verrijking. De sociale Ragdoll verkeert graag in gezelschap, of dat nu van mensen of van andere huistijgers is. Deze kletskousen hebben namelijk heel wat te vertellen. En weet je wat ook leuk is aan dit kattenras? Ze blijven hun leven lang speels!
Voor een Ragdoll kitten moet je aardig in de buidel tasten, gemiddeld betaal je tussen de 600 en 800 euro voor zo’n pluizenbolletje. Kies altijd voor een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging en die kittens aanbiedt met een stamboom. Kijk voor meer informatie bij de Dutch Ragdoll Club. En natuurlijk haal je voor jouw minihuistijger de leukste speeltjes in huis. In deze blog lees je wat onze favoriete speeltjes voor kittens zijn!
Het is altijd een mooi plaatje, jouw huistijger die lekker in het zonnetje ligt te slapen en te genieten. Maar zodra de temperatuur begint op te lopen .....
Hoe goed je het ook voorbereid, een verhuizing is stressvol. Het is niet niks om je hele leven in dozen in te pakken en ergens anders een nieuw thuis te creëren
Groot of kleine, alle katachtigen zijn in ieder geval op één vlak gelijk: het zijn jagers! Zit er in jouw kleine huiskat een huistijger?