MIS ONZE EARLYBIRD ACTIE NIET!
Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

MEER DAN 80.000 PRODUCTEN VERKOCHT

NU BESTELD = MAANDAG 15 APRIL VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €39.99

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kattenras in de spotlight Europese korthaar

Laten we het even hebben over het simpelste kattenras dat er is. Jawel, de bekende kat met de verschillende kleuren en streepjes.

Nou zijn er fokkers die vinden dat een kat alleen zo genoemd mag worden als hij aan een lijstje strenge eigenschappen voldoet. andere vinden dit onzin: de naam "Europese korthaar" wordt door iedereen gebruikt om de huis, tuin- en keukenkat aan te geven.
Bijna iedereen kent dit kattenras wel: het is in Nederland de meest gehouden poes. Terwijl ik dit typ ligt er eentje naast me, tevreden spinnend. Zoals je zal zien zijn er goede redenen dat de Europese korthaar populair is (behalve dat hij erg makkelijk verkrijgbaar is!). Deze kat heeft namelijk een opgewekte en makkelijke persoonlijkheid.

Hoe ziet de Europese korthaar eruit?

Deze kat heeft een vrij stevig lichaam waarbij alle lichaamsdelen goed in proportie zijn. De poten zijn vrij kort en sterk en de staart is gemiddeld van lengte. De kat heeft vaak gele of vaalgroene ogen.

Zoals we al zeiden heeft deze kat een grijs-bruine vacht en een witte, gele of oranje buik. De streepjes beginnen op het voorhoofd, en de kat heeft ook typische "traanstrepen" die vanuit de ooghoek uitwaaieren. Deze tijgerachtige streepjes lopen vaak over het hele lichaam, tot de staartpunt aan toe. Europese kortharen kunnen ook deels of zelfs helemaal wit zijn. Als de kat een M-vormige markering op het voorhoofd tussen de ogen heeft, wordt zo'n kat wel een Tabby genoemd. De vacht is kort en klit nauwelijks. Af en toe borstelen om losse haren te verwijderen is alle zorg die de vacht nodig heeft.

Waar komt de Europese korthaar vandaan?

De Europese korthaar is een ras dat nauw verwant is aan de katten die vroeger in Europa huizen en boerderijen vrij hielden van muizen. In verschillende werken van schilders uit de Middeleeuwen en de Renaissance zien we katten met hetzelfde vachtpatroon al terug. Het vachtpatroon lijkt veel op dat van de wilde stamvader van de huiskat die in Noord-Afrika en het Midden-Oosten voorkomt.

Deze stevige boerderijkatten stammen af van de katten die door de Romeinen werden meegebracht, en konden goed overleven in het Europese klimaat. Door de dichte vacht, maar ook omdat Europese kortharen uitstekende muizenvangers zijn. Ze zijn geduldig, actief en hebben een sterk jachtinstinct. Ze planten zich makkelijk voort, en de kittens wennen snel aan een nieuwe thuis.

Verwilderde katten van dit ras kunnen dan vaak ook uitstekend in de natuur overleven. Daar slapen ze in gras en onder struikgewas, en voeden zich met knaagdieren, vogels en zelfs met konijnen. De wilde katten die in Australië een plaag vormen, zijn ook Europese kortharen.

Wat is het temperament van de kat?

De Europese korthaar is een makkelijk te houden, vriendelijke kat die goed tegen drukte en veranderingen kan. Verhuizingen, drukke kinderen, andere katten of huisdieren en lawaai ondergaat hij meestal zonder veel problemen. De kat blijft daar rustig onder en is zelden bang of schichtig.

Europese kortharen zijn geen dieren die ontzettend veel behoefte hebben aan aandacht, maar ze waarderen aandacht wel. Ze houden ervan om geaaid te worden, om te spelen, en ze hechten zich aan hun baasje. Europese kortharen zullen niet snel dreigen, krabben of bijten, wat ze goede katten maakt voor gezinnen met (jonge) kinderen. Ook met onbekende mensen zijn ze behoorlijk makkelijk. De kat heeft vrij veel energie en is voorzichtig, maar wel nieuwsgierig.

Het ras heeft voor zover bekend geen last van ernstige genetische aandoeningen. Net als bij andere kattenrassen kan polydactylie (het bezit van meer dan vijf tenen per pootje) voorkomen.

10% korting op jouw volgende bestelling?

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over dit onderwerp?

Jij en je kat
Kattenras in de spotlight: Ragdoll

Sociaal, mooi, vriendelijk, nieuwsgierig, rustig, aanhankelijk. Het zijn maar enkele kenmerken die op de Ragdoll van toepassing zijn.

Kattenras In De Spotlight!
Katten in de spotlight: De heilige Birmaan

Wanneer je een kat gaat kopen, heb je tal van mogelijke keuzes die je kan maken. Er zijn verschillende soorten katten te koop. Maar wist je dat niet elke kattenras hetzelfde is.

Kattenras In De Spotlight!
Kattenras in de spotlight: Noorse boskat

Katten zijn populaire huisdieren vanwege hun rustige karakter, eenvoudige onderhoud en inbreng van liefde. Een top keuze als je een beetje gezelschap zoekt!

VRAGEN?

WÉL VOOR DE POES!

Kattenveertjes is hét adres voor speelgoed voor jouw kat en katten gerelateerde artikelen! 

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Stuur ons een berichtje via info@kattenveertjes.nl of via Facebook

Alle producten worden verzonden vanuit ons magazijn in Heerhugowaard.

INFORMATIE

Veilig afrekenen met:
  • iDEAL
  • Paypal
  • Belfius Direct Net
  • Credit card
  • KBC/CBC
  • Bancontact / Mister Cash
  • Klarna Achteraf betalen
  • Veilig en gemakkelijk betalen per bankoverschrijving

10% KORTING OP JOUW BESTELLING?

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!

Kattenveertjes

Reageert meestal binnen een half uur
Welkom op de Live hulp en advies chat van Kattenveertjes.nl! Ik help je graag verder om antwoord op jouw vraag te vinden of wegwijs te worden op onze site.
Start chat
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van kattenveertjes.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 2641 reviews.