Spelen of vechten: hoe zie je het verschil?
Zijn je katten dikke vrienden die gezellig samen spelen of hebben ze ruzie en vechten ze elkaar de tent uit? Het verschil tussen spelende en vechtende katten is soms moeilijk te zien. In deze blog vertellen we je hoe je het verschil ziet tussen vechten en spelen en welke redenen katten hebben om te ruziën. Ook geven we je advies over het wel of niet ingrijpen als katten aan het vechten zijn.
Verschillen tussen spelen en vechten
De ene beet of trap is de andere niet. Het spel tussen katten kan er soms best heftig uitzien, maar je weet dat katten aan het vechten zijn als ze geluiden maken en naar elkaar blazen of grommen. Ook als er hard gebeten wordt, als een kat met zijn kont wiebelt voor hij aanvalt of als de katten hun nagels gebruiken, is het geen spelen maar vechten. Nog een aanwijzing dat het geen spelletje was, is als een van de katten na afloop snel wegloopt en ergens gaat zitten mokken. Wat wel bij spelen hoort is dat de katten om de beurt het initiatief nemen en hun bekje half open hebben. Dat is hun zogenaamde ‘speelhoofdje’.
Redenen waarom katten vechten
Katten hebben verschillende redenen om te vechten. Een van de belangrijkste is territorium, zowel buiten als binnen. Zorg daarom voor voldoende slaapplekjes, etensbakjes, drinkplekken en kattenbakken (het aantal katten + 1). Frustratie is ook een reden om te vechten, bijvoorbeeld omdat een kat zijn energie niet kwijt kan. Spelen met je kat biedt in zo’n situatie uitkomst, net als verrijking. Verrijking stimuleert de natuurlijke instincten van je huistijger, waardoor poeslief zich mentaal en lichamelijk beter voelt. Is je kat nooit een vechter geweest, maar slaat hij de laatste tijd om het minste of geringste aan het knokken, dan kan het zijn dat hij ergens pijn heeft. Even langs de dierenarts dus.
Volwassen huistijger versus kitten
Kittens vinden het geweldig om met elkaar te stoeien en het is een belangrijk onderdeel van het socialisatieproces. Wordt er te hard gespeeld, dan laten kittens dat aan elkaar weten door een pijnkreetje te slaken en daarna weg te lopen. Een les voor de andere kitten, die weet dat hij te ver is gegaan.
Als je al een volwassen kat hebt en er komt een kitten bij, dan wil je minihuistijger met zijn grote broer of zus spelen. Hier is je volwassen kat echter niet altijd van gediend, zeker niet als hij al wat ouder is. Jij bent dan degene die moet zorgen dat je kitten zijn energie kwijt kan door met hem te spelen. Gebruik hiervoor altijd kattenspeelgoed en niet je handen! Anders krijgt je kitten de indruk dat het oké is om jou te bijten en te krabben. In ons assortiment vind je heel veel speeltjes waar ieder kittenhart sneller van gaat kloppen.
Wel of niet ingrijpen?
Als katten vechten raden we je aan om in te grijpen. Ten eerste omdat de band tussen de katten onherstelbaar beschadigd kan raken, ten tweede omdat je poezenbeest lelijke verwondingen op kan lopen.
Let op dat je zelf niet gewond raakt als je vechtende katten uit elkaar haalt en blijf rustig. Probeer eerst om de katten af te leiden, bijvoorbeeld door een speeltje weg te gooien. Heeft dit geen effect, dan kun je in je handen klappen of met een plantenspuit in de nevelstand richting de katten sproeien. Zijn de katten nog steeds niet onder de indruk, gooi dan een handdoek over de vechtersbazen. Straf de katten na afloop niet. Dit werkt averechts, want het zorgt alleen maar voor meer stress en angst.