In de ochtend: je kat ligt te slapen, totdat hij hoort dat zijn ontbijt geserveerd wordt. In de middag: poeslief ligt te slapen.
Je hebt het als kattenvriend waarschijnlijk wel al meegemaakt. Je huistijger staat op het punt zijn maaginhoud uit te braken. Waarschijnlijk op je favoriete tapijt en vergezeld met de nodige braakgeluiden vroeg in de ochtend. Maar waarom braakt een kat? Er zijn verschillende redenen, de meeste onschuldig. We zetten die bij Kattenveertjes graag voor je op een rijtje. Vaak zijn er geen grote onderliggende medische problemen, maar het kan geen kwaad om het goed in de gaten te houden en ook een aantal tips te kennen om je pluizenvriend te helpen.
Haarballen komen vrij veel voor en zijn in de meeste gevallen onschuldig. Je zult bij braken dus al snel denken dat een haarbal de oorzaak is. Indien de hoeveelheid haren in de maag te groot wordt en dus niet meer door de darmen en in de ontlasting kan worden afgevoerd, dan zal je kat deze haarbal uitbraken. Geen fijn zicht en niet zo gezellig voor je kat zelf. Heeft je kat vaak last van haarballen? Denk er dan aan om misschien een haarbalpasta of zelfs speciale voeding te geven. De haarbalpasta maakt het uitbraken gemakkelijker, net als gras. De speciale voeding zorgt er dan weer voor dat de haren beter verteerd worden en dus via de gewone weg kunnen worden uitgescheiden. Ook een borstelbeurt op zijn tijd kan hierbij ondersteunen.
Heeft je kat zijn eten naar binnen geschrokt en in een korte tijd te veel eten in zijn maagje binnengekregen? Dan gaat je kat direct na het eten gaan braken. Je kunt je kat dan op meerdere tijdstippen per dag kleinere porties aanbieden en er ook voor zorgen dat je kat op een rustige plek kan eten. Het kan best zijn dat je kat snel alles opeet uit angst dat een ander huisdier zijn maaltijd zal komen stelen. Let er ook op dat het eten dat je geeft niet te koud is, op kamertemperatuur is het beste. Geef dus beter geen eten of snacks vanuit de koelkast.
Het kan natuurlijk ook wat ernstiger zijn, waarbij je kat ziek is geworden of iets heeft gegeten die voor hem giftig is. Vooral een kat die ook naar buiten gaat, kan op avontuur buiten iets hebben ingeslikt die niet goed voor hem is. Dan moet je bij de dierenarts langs. Zeker als je naast het braken nog andere symptomen opmerkt zoals lusteloosheid, diarree, niet meer willen eten of drinken of veranderingen in het plasgedrag. Ook een worminfectie kan er voor zorgen dat jouw huistijger begint te braken. Vergeet dus zeker niet op tijd een ontwormingskuur te doen. Let dus goed op het gedrag van je kat, zodat je op tijd de hulp van de dierenarts kan inschakelen en zo de nodige onderzoeken kan laten doen.
In de ochtend: je kat ligt te slapen, totdat hij hoort dat zijn ontbijt geserveerd wordt. In de middag: poeslief ligt te slapen.
Wat doe je met je kat als je op vakantie gaat? Want ze moeten natuurlijk wel hun natje en droogje krijgen als jij geniet van je welverdiende vakantie!
Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren die behoefte hebben aan afwisseling en stimulatie. Rotatiespeelgoed is een geweldige manier om aan deze behoeften te voldoen. Bij Kattenveertjes.nl begrijpen we het belang van het regelmatig roteren van het speelgoed van je kat om ze geïnteresseerd en betrokken te houden. In dit artikel zullen we bespreken waarom rotatiespeelgoed […]