MIS ONZE EARLYBIRD ACTIE NIET!
Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

MEER DAN 80.000 PRODUCTEN VERKOCHT

NU BESTELD = MAANDAG 15 APRIL VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €39.99

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

De lichaamstaal van katten

Weet jij wat je kat je probeert te vertellen? Wat ze kunnen echt een prater zijn maar ze vertellen met hun lichaam ook heel veel!

Weet jij wat je kat je probeert te vertellen?

Zou jij af en toe ook wel willen dat je kat kon praten? Als hij rond een uur of zes begint te miauwen en om je benen heen begint te draaien is meestal wel duidelijk wat hij bedoelt (ik wil eten!), maar andere signalen zijn soms veel lastiger te interpreteren. Katten communiceren voornamelijk via lichaamstaal en dat is voor ons mensen toch wat moeilijker te lezen. Wil jij weten hoe je huistijger zich voelt en wat hij probeert te zeggen met zijn verschillende lichaamshoudingen? Lees dan snel verder!

De verschillende gemoedstoestanden van je kat

Katten ervaren niet het hele scala aan menselijke emoties. Zo zul je niet snel een chagrijnige kat tegenkomen en is er nog nooit een huistijger geweest die zich schaamde voor zijn mislukte sprong op de vensterbank. De emoties die katten ervaren zijn meer basaal en worden ingegeven door hun natuurlijke instincten. Een voorbeeld hiervan is het agressieve gedrag dat jouw doorgaans lieve huistijger kan vertonen wanneer een andere kat zijn territorium binnendringt.

De stemming van je kat is ruwweg in te delen in vijf categorieën:

 1. Ontspannen, rustig
 2. Waakzaam
 3. Angstig
 4. Geïrriteerd
 5. Agressief

De lichaamstaal van je harige huisgenoot verraadt in welke stemming hij is. Tenminste, als je weet hoe je dit taaltje van oren, staart en ogen moet interpreteren.

Van dikke staarten tot vriendelijk knipogen:
Een kat heeft diverse lichaamsdelen die je laten weten in wat voor humeur hij is.

De staart

De staart is misschien wel het belangrijkste communicatiemiddel van je poezenbeest. Bij een dikke staart denk je waarschijnlijk aan een boze kat. Maar wist je dat als die dikke staart naar beneden wijst een kat juist bang is? Een normale omhoog staande staart, al dan niet met een geknakt puntje, betekent dat je huistijger relaxed is of blij om je te zien, terwijl een zwiepende staart irritatie aanduidt. Bij een alerte kat staat de staart naar beneden, maar als de staart tussen de pootjes verdwijnt is een viervoeter angstig of druipt hij net af van een gevecht dat hij verloren heeft. En wanneer je kat een prooi spot, bijvoorbeeld wanneer jullie samen met de hengel aan het spelen zijn, zal je zien dat zijn staart eerst lichtjes trilt (‘ik ben gefocust’), waarna de staart strak naar achteren gaat op het moment dat hij de aanval inzet.

De oren

Een kat heeft maar liefst 32 spieren die zijn oortjes bewegen, een mens heeft er maar 6. Je kunt je dus wel voorstellen zijn oren een hoop te vertellen hebben! Wanneer ze naar voren en omhoog staan is een huistijger ontspannen en als ze iets gespitst zijn is hij alert. Oren plat en een beetje opzij gedraaid duiden op een angstige kat, terwijl als de oren naar achteren in plaats van opzij gedraaid staan de kat nog steeds angstig is, maar ook agressief kan worden vanuit die angst. Staan de oren omhoog, zijn ze opzij gedraaid en heeft een kat kleine pupillen, dan is hij geïrriteerd. En als de pupillen groot zijn, dan kan het beginnende angst zijn wat de kat voelt. Als de oortjes omhoog staan en lichtjes opzij gedraaid zijn, kun je beter even uit de buurt blijven, want dan is een kat agressief en kan hij uithalen of bijten.

De ogen

Grote pupillen kunnen duiden op angst, maar ook als je aan het spelen bent met je kat of als hij aan het jagen is worden de pupillen groter. Kleine pupillen duiden weer op een boos poezenbeest, die je maar beter even met rust kunt laten. Pas ook op dat je niet in een ‘staring contest’ met je huistijger verzeild raakt, want in kattentaal betekent dit agressie. Krijg je daarentegen een knipoog van je kat, dan laat hij je weten dat jullie oké zijn. Een angstige kat kun je ook laten ontspannen door langzaam naar hem te knipogen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Algemeen
Meer beweging voor je kat: zo doe je dat!

Bewegen is gezond, zo is dat ook voor je kat. Zo verbruikt hij zijn energie, zet hij zijn spieren aan het werk en is het ook goed voor zijn hersenen.

Algemeen
Katten en slaap: hoeveel slaap hebben ze nodig?

Katten staan bekend om hun vermogen om veel te slapen. Het lijkt misschien alsof ze het grootste deel van de dag slapen, maar het is belangrijk om te begrijpen waarom katten zoveel slapen en hoeveel slaap ze eigenlijk nodig hebben. Hoeveel slaap hebben katten nodig? Katten hebben over het algemeen tussen de 12 en 16 […]

Algemeen
Kattenkruid: Wat is Matatabi?

Dat katten helemaal dol zijn op kattenmunt, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat katten minstens even dol zijn op matatabistokjes?

VRAGEN?

WÉL VOOR DE POES!

Kattenveertjes is hét adres voor speelgoed voor jouw kat en katten gerelateerde artikelen! 

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Stuur ons een berichtje via info@kattenveertjes.nl of via Facebook

Alle producten worden verzonden vanuit ons magazijn in Heerhugowaard.

INFORMATIE

Veilig afrekenen met:
 • iDEAL
 • Paypal
 • Belfius Direct Net
 • Credit card
 • KBC/CBC
 • Bancontact / Mister Cash
 • Klarna Achteraf betalen
 • Veilig en gemakkelijk betalen per bankoverschrijving

10% KORTING OP JOUW BESTELLING?

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!

Kattenveertjes

Reageert meestal binnen een half uur
Welkom op de Live hulp en advies chat van Kattenveertjes.nl! Ik help je graag verder om antwoord op jouw vraag te vinden of wegwijs te worden op onze site.
Start chat
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van kattenveertjes.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 2641 reviews.