In de natuur gebruiken katachtigen een complexe combinatie van geuren, gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en aanraking om te communiceren, wat voor ons lastig is om te begrijpen. Gelukkig hebben veel katten dit al snel door en proberen ze door middel van geluiden zich uit te drukken.
Mauw, Miauw, Miauwww?
Door je kat goed te observeren merk je dat hij niet altijd op dezelfde manier of toon(hoogte) miauwt. De verschillende miauwklanken kunnen verschillende betekenissen hebben. De exacte betekenis van de klanken zal verschillen per kat aangezien zij geen universele taal kennen zoals wij dat wel geleerd hebben toen we klein waren. Toch zijn er bepaalde klanken die gekoppeld zijn aan bepaalde emoties die bij alle katten hetzelfde zijn. Zo blazen alle katten als ze bang zijn, en spinnen ze als ze op hun gemak zijn.
Sommige voorbeelden van situaties waar katten verschillende mauw klanken gebruiken zijn bijvoorbeeld:
- Een kat die de kamer binnenkomt zou je kunnen groeten met een korte mauw.
- Als je lang van huis bent geweest word je begroet met meerdere mauw klanken achter elkaar. Dit kan duiden op een enthousiaste begroeting. Je kat is blij dat je er weer bent, en dat laat hij even weten.
- En normale miauw met een gemiddelde toonhoogte kan duiden op honger of dorst.
- Een lange mauw (mrrroooow) kan een manier zijn om aan te geven dat de nood wat hoger is. Afhankelijk waar je kat zich bevindt, kan dit betekenen dat hij nu écht wel honger begint te krijgen, of dat de deur nu écht open moet.
- Een hele lage Mrroowww (die over kan gaan in een grom) is meestal een waarschuwing of een aankondiging van vechten.
- Een lage, luide mauw is vaak een om te bedelen. Voor bijvoorbeeld een lekker snoepje of ander voedsel.
Herken jij ook verschillende mauwklanken van jouw kat?
10% korting op jouw volgende bestelling?
Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!