Katten zijn vaak onafhankelijk en eigenzinnig, maar dat betekent niet dat ze geen spelletjes kunnen of willen leren.
Een wilde kat kan tot wel 6 uur per dag bezig zijn met zoeken en jagen naar voedsel, en zelfs dan niet altijd met een gevulde maag gaan slapen.
Onze huiskatten besteden lang niet zoveel tijd met eten. Voor de meeste katten staan er wel brokjes klaar, een of meerdere malen per dag. Dat met brokjes gevulde bakje is wel erg makkelijk, maar niet erg spannend te noemen natuurlijk. Veel jagen zit er niet bij, hooguit een paar keer miauwen. Ondanks dat katten namelijk vaak de hele dag slapen, doen ze dit niet uit noodzaak maar vaak uit verveling. Omdat katten niet veel meer te doen hebben naast eten, spelen en slapen is het ook erg leuk om te moeten 'jagen' op hun eten. Met voedselverrijking kan je het jaag element weer terug krijgen in het leefpatroon van je kat.
Bij voedselverrijking moet een dier moeite doen om aan zijn of haar eten te komen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het te verstoppen, of het op een lastig bereikbare plaats te leggen. Dit wordt vooral bij dierentuinen al veel toegepast. In plaats van het vlees van de leeuwen in een bakje voor ze te zetten, wordt dit bijvoorbeeld in een boom gehangen. Of fruit voor de aapjes verstopt in de holtes van een boom en tussen de stenen. Net als in het wild moeten deze dieren dus werken voor hun eten.
Ook thuis is voedselverrijking prima toe te passen en een leuke activiteit voor de katten. Met zacht voer uit een blikje is het uiteraard lastig om dit zonder al te veel rommel te doen, maar met brokjes heb je eindeloos veel mogelijkheden. Maak de jacht op voedsel niet direct heel moeilijk maar laat de kat eerst even wennen. Leg bijvoorbeeld kleine hoeveelheden voedsel op verschillende plaatsen. Als de kat gelijk ziet waar de brokjes liggen hoeft er niet veel meer gejaagd te worden. Om te voorkomen dat de kat het direct op zal merken wanneer je de zak brokjes pakt, kun je het eten verstoppen als de kat even niet in de buurt is. De kat even opsluiten in een andere ruimte is ook een goed idee.
Als de kat eenmaal gewend is aan het zoeken naar voedsel, kun je nieuwe uitdagingen introduceren. Stop de brokjes bijvoorbeeld in een wc-rolletje, of in eierdoosjes. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:
Katten zijn graag actief en waarderen het om samen bezig te zijn. Niet alleen helpt voedselverrijking verveling tegen te gaan, maar het helpt ook tegen overgewicht doordat er vaker kleinere porties gegeten wordt.
Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!
Katten zijn vaak onafhankelijk en eigenzinnig, maar dat betekent niet dat ze geen spelletjes kunnen of willen leren.
Kittens zijn super schattig, maar ze worden binnen enkele maanden groot. De een wordt echter wel wat groter dan de ander.
Plassen in huis, krabben aan je favoriete meubel of constant om eten bedelen? Dit is misschien gedrag dat je als kattenbaasje minder fijn vindt. Maar is het ook mogelijk om bepaald gedrag bij katten af te leren of om te buigen? Kattenveertjes geeft jou graag wat tips om hier mee om te gaan. Natuurlijk gedrag […]