Wegens drukte bij de pakketdiensten is het mogelijk dat uw bestelling langer onderweg is dan u gewend bent
Kattenveertjes_logo

dé shop voor kattenliefhebbers!

DÉ KATTENSPEELGOED SPECIALIST

BESTELD VÓÓR 15:00 = VANDAAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €39.99

Kattenveertjes_logo

dé shop voor kattenliefhebbers!

Kattenveertjes_logo

dé shop voor kattenliefhebbers!

Wil je een binnen kat of buiten kat?

Laat jij jouw kat naar buiten? Eind 2019 stelden twee juristen, verbonden aan de Tilburg University, dat het illegaal is om je kat naar buiten te laten.

Laat jij jouw kat naar buiten?

Eind 2019 stelden twee juristen, verbonden aan de Tilburg University, dat het illegaal is om je kat naar buiten te laten. Nederland is namelijk volgens Europese regelgeving verplicht om bepaalde diersoorten te beschermen en een poezenbeest maakt nu eenmaal geen onderscheid tussen een veel voorkomende huismuis en een ernstig bedreigde kuifleeuwerik.

Wat volgde was een interessante discussie over het wel of niet naar buiten laten van katten. Sommigen vonden het zielig om een kat zijn hele leven binnen te houden, anderen namen het op voor de 140 miljoen dieren die in Nederland naar schatting per jaar door katten gedood worden. Uiteindelijk liep het met een sisser af. Althans, voor de kattenbaasjes die hun huisdier graag naar buiten laten. Politici zien het niet zitten om mensen te verplichten hun kat binnen te houden. Maar wat is nu beter voor een huistijger: naar buiten of binnen blijven?

De voor- en nadelen van een kat naar buiten laten

Voordelen:

Buiten kan een kat echt kat zijn. Tenminste, als hij een tuin tot zijn beschikking heeft en niet in een versteende omgeving woont. Lekker krabben aan een boom, achter insecten aanjagen en allemaal geurtjes opsnuiven. Een kat die naar buiten mag, krijgt over het algemeen meer beweging en loopt dus minder risico op overgewicht. Daarnaast kan hij zich uitleven in de natuur en zal hij daardoor rustiger zijn in huis.

Katten lopen buiten echter ook meer risico, bijvoorbeeld om aangereden te worden. Daarnaast kan je kat weglopen, een giftige substantie zoals rattengif binnenkrijgen of aangevallen worden door een ander dier (vos, hond, etc.). Ook komt een buitenkat vaker in aanraking met soortgenoten en wil dit nog weleens in ruzie ontaarden. Je poezenbeest kan hierbij krabben oplopen die misschien gaan ontsteken of een abces worden, met een hoge dierenartsrekening als gevolg. Bovendien is er meer risico op het oplopen van een besmettelijke ziekte, want helaas nemen sommige baasjes het niet zo nauw met het inenten van hun huisdieren.

Nadelen:

Naast voordelen zijn er dus ook nadelen aan je kat naar buiten laten gaan. Je moet zelf de afweging maken of je kunt leven met de risico’s, of dat je jouw huistijger liever binnenhoudt. Maar het hangt ook af van het karakter van je kat. Sommige katten vinden het best leuk buiten, maar vinden het binnen nog veel fijner, terwijl andere poezenbeesten tegen de muren opvliegen als ze niet naar buiten mogen.

Als je besluit om je kat naar buiten te laten gaan, zorg dan in ieder geval dat hij gechipt is, zijn vaccinaties ieder jaar krijgt en gesteriliseerd/gecastreerd is. Overweeg om een kattenluikje te plaatsen, zodat je harige huisgenoot naar binnen en buiten kan wanneer hij wil. Het luikje kun je ook op bepaalde tijdstippen sluiten, bijvoorbeeld ’s nachts, zodat je huistijger niet vergeet dat het binnen ook best fijn is!

Sommige katten blijven liever binnen

Soms kun je niet anders dan je kat binnenhouden, bijvoorbeeld als je in een flat woont of aan een hele drukke weg. Deze katten kunnen een prima leventje leiden, zeker als ze van kitten af aan binnen zijn geweest en eigenlijk niet beter weten. Voor binnenkatten is het wel goed dat hun natuurlijke gedrag door middel van verrijking zoveel mogelijk gestimuleerd wordt. Spelen is voor een huistijger die binnen blijft dan ook erg belangrijk. Kattenspeeltjes, zoals onze Kattenveertjes, zorgen ervoor dat binnenkatten hun energie kwijt kunnen. Of laat hem lekker achter de Crazy Hunter aanjagen! En geef je kat niet iedere dag zijn brokjes op een presenteerblaadje, maar laat hem er maar wat moeite voor doen, bijvoorbeeld met een Trixie Cat Activity Fun Board.

Meer lezen over dit onderwerp?

Algemeen
Waar kan een kattengedragsdeskundige mee helpen

Vertoont jouw huistijger probleemgedrag dat niet past bij de lieve pluizenbol die hij eigenlijk is? Sproeit of plast hij in huis, is hij agressief naar andere katten of juist bijzonder angstig?

Algemeen
De lichaamstaal van katten

Weet jij wat je kat je probeert te vertellen? Wat ze kunnen echt een prater zijn maar ze vertellen met hun lichaam ook heel veel!

Algemeen
Ontdek het geweldige werk van Stichting Leeuw

Kattenveertjes met veel liefde het mooie werk van Stichting Leeuw.

WÉL VOOR DE POES!

Kattenveertjes is hét adres voor speelgoed voor jouw kat en katten gerelateerde artikelen! 

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Stuur ons een berichtje via info@kattenveertjes.nl of via Facebook

Alle producten worden verzonden vanuit ons magazijn in Heerhugowaard.

INFORMATIE

Veilig afrekenen met:
  • iDEAL
  • Paypal
  • Belfius Direct Net
  • Credit card
  • KBC/CBC
  • Bancontact / Mister Cash
  • Klarna Achteraf betalen
  • Veilig en gemakkelijk betalen per bankoverschrijving

10% KORTING OP JOUW BESTELLING?

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!

Kattenveertjes

Reageert meestal binnen een half uur
Welkom op de Live hulp en advies chat van Kattenveertjes.nl! Ik help je graag verder om antwoord op jouw vraag te vinden of wegwijs te worden op onze site.
Start chat
De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 2245 reviews.