Naarmate je lieve huistijger ouder wordt, is er helaas ook meer kans op ouderdomskwaaltjes. Vanaf ongeveer 11 jaar worden katten als ‘senior’ gezien. Het hoort vaak bij de leeftijd, maar dat wil niet zegen dat we de ongemakken die ermee gepaard gaan, kunnen verlichten. Want we willen onze senior kat natuurlijk een fijne, comfortabele oude dag bieden. Maar wat zijn deze kwaaltjes of problemen die we bij de oudere kat gaan zien? Kattenveertjes zet het voor jou graag even op een rij, zodat je weet waar je moet op letten. Want als je deze sneller herkent, kan er natuurlijk ook sneller een behandeling starten of extra zorg om de kwaliteit van leven en levensverwachting te verhogen.
Ouderdomsverschijnselen bij katten
Wanneer een kat ouder wordt, verandert er ook heel wat, net als bij mensen. Hij wordt kwetsbaarder en zal bijvoorbeeld minder goed gaan ruiken en proeven. Ook zijn gehoor kan minder goed worden, net als zijn algemene weerstand en tolerantie van stress en lawaai. Als gevolg van deze fysiologische veranderingen, kan er ook een verandering in gedrag merkbaar zijn. Oudere katten gaan minder jagen en spelen en zullen meer tijd binnen doorbrengen. Over het algemeen zijn ze minder actief en ga je ze dus vaker zien slapen. Verder kan het ook zijn dat de eetlust vermindert en zal je kat dus afvallen en dat hij zich minder goed zelf kan gaan verzorgen en hierbij dus wat hulp zal nodig hebben.
Ouderdomsziektes bij katten
- Het gebit: Problemen aan het gebit kan variëren van tandplak, tandsteen en tandvleesontstekingen tot het verliezen van tanden. Omdat eten pijnlijk wordt, zullen veel katten gewicht verliezen. Kwijlen, een slechte adem en minder eetlust zijn hiervan symptomen.
- Gezichtsvermogen: Bij staar of cataract ziet uw kat minder goed en zijn de ogen troebel of is er een grijsblauwe waas over de ogen te zien.
- Dementie: Katten zijn gevoelig voor het ontwikkelen van dementie met gedesoriënteerd gedrag, onzindelijkheid, vooral ’s nachts veel miauwen, verwardheid en de weg in huis niet meer weten tot gevolg.
- Nieren: De nieren van een kat gaan geleidelijk aan minder goed gaan werken. Aanwijzingen voor nierproblemen zijn minder eetlust en vermageren, veel drinken en plassen met soms onzindelijkheid, een slechte adem, slechtere vacht, braken en diarree, lusteloosheid en uitdroging.
- Lever: Bij oudere katten komen leverproblemen vaker voor. Hou het daarom in de gaten of je kat slomer wordt, slechter eet, afvalt, braakt en koorts heeft. Dit kan wijzen op problemen met de lever.
- De gewrichten: Katten kunnen op een oudere leeftijd artrose ontwikkelen, wat zeer pijnlijk is. Katten zullen niet snel laten merken dat ze pijn hebben, dus moet je letten op andere signalen: plotse gedragsverandering of tonen van agressie en minder rekken of algemeen minder beweeglijk zijn wijzen op het hebben van pijn. Je kat zal het moeilijker vinden om op de kattenbak te gaan en zal misschien ook wat meer gaan ‘klagend’ miauwen.
- Diabetes: Bij oudere, en vaak wat zwaardere katten, zien we vaker dat ze suikerziekte ontwikkelen. Een kat gaat dan meer gaan drinken en plassen, braken en gewicht verliezen.
- Schildklier: Wanneer jouw senior kat actiever is en op koudere plekken gaat liggen, kan dit te maken hebben met de schildklier. Veel miauwen, braken, diarree en een te grote eetlust maar toch vermageren, kan te maken hebben met de schildklier die te snel gaat werken.
Voor de meeste medische problemen kun je het beste met je dierenarts overleggen om met medicatie of andere behandelingen of aanpassingen in huis het leven van je senior kat draaglijker maken.