MIS ONZE EARLYBIRD ACTIE NIET!
Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

MEER DAN 80.000 PRODUCTEN VERKOCHT

NU BESTELD = MAANDAG 15 APRIL VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €39.99

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Wanneer mag een kitten het nest verlaten?

Kittens groeien de eerste maanden in een razendsnel tempo. Gek hoe ze van een klein, blind, hulpeloos wezentje naar een ondeugend kitten ontwikkelen.

Kittens groeien de eerste maanden in een razendsnel tempo. Gek hoe ze van een klein, blind, hulpeloos wezentje naar een ondeugend kitten ontwikkelen. Zowel op lichamelijk als sociaal vlak groeien ze supersnel. Maar vanaf wanneer mogen deze kleine rakkers uit het nest en dus bij de moeder weg? Lees er hieronder meer over.

De verzorging in de eerste weken

De moederpoes is in de eerste weken uiteraard de belangrijkste aanwezige voor de nieuwgeboren kittens. De moedermelk bevat alle stoffen die de kleine kittens nodig hebben voor een goede groei. Vanaf direct na de geboorte tot ongeveer 4 weken is dit de enige voeding die ze binnenkrijgen. Moederpoes is dus een bron van voeding, warmte en veiligheid. Let ook op dat je in de eerste weken na de geboorte ook genoeg aandacht schenkt aan moederpoes, want zij heeft natuurlijk heel wat energie gebruikt tijdens zowel de geboorte van haar kittens als erna met het voeden. Laat haar voedings- en waterbakje dus altijd lekker vol zodat ze genoeg energie heeft. De eerste weken zijn kittens erg kwetsbaar en is het ook beter om niet te veel bezoek toe te laten. Zo worden ze alvast niet snel ziek. In de latere weken is het ook belangrijk om aan de inentingen te denken en een eerste ontworming. De eerste ontworming mag al op 3 weken, samen met moederpoes. En op 9 weken is het tijd voor de eerste vaccinatie bij de dierenarts. De moederpoes is dus zoals eerder aangegeven degene die de kittens zal opvoeden tot zelfstandige kittens. Kittens gaan steeds minder moedermelk drinken en gaat moederpoes ook langere periodes kunnen wegblijven. Ook voor het sociale gedrag zijn moeder en de nestgenootjes in de eerste weken belangrijk.

Socialisatieperiode

Vanaf 3 weken oud tot ongeveer 8 weken is er bij je kitten sprake van de belangrijkste socialisatieperiode. Daarin is er de kennismaking met nieuwe voeding, met omgevingsgeluiden en menselijk contact. In de veiligheid van zijn nest, bij moederpoes en met broertjes en zusjes zal je kitten dus allemaal nieuwe vaardigheden aanleren. Dit nest speelt een belangrijke rol en daarom is het ook niet aangeraden om een kitten te vroeg uit het nest te halen en naar een nieuwe thuis te brengen weg van zijn moeder.  Door samen te spelen, leren ze het nodige sociale gedrag. Ze gaan samen spelen, klimmen, rennen, jagen en elkaar besluipen. Het bijten en krabben wordt geoefend en ze worden gecorrigeerd door moeder of broer of zus wanneer ze te hard gaan bijten of krabben. Deze vechtspelletjes met correctie zijn belangrijk, zodat ze later geen spelagressie gaan vertonen. Zo hou je je handen en voeten alvast veilig.

Wanneer mag je kitten nu weg?

Wettelijk gezien mag een kitten vanaf de leeftijd van 7 weken oud het nest verlaten. 7 weken is echter nog erg vroeg en veel professionelen zijn het er over eens dat dit te vroeg is. Het algemene advies is om niet eerder dan met 10 weken leeftijd de kittens bij de moeder en nestgenootjes weg te halen. Bij sommige raskatten wordt zelfs nog een latere leeftijd aangeraden. Denk vooral goed na of het kitten klaar is voor de grote stap om zonder moeder en nestgenootjes zich te gaan aanpassen aan een nieuwe omgeving en een nieuwe thuis. Zorg ervoor dat ze alle voordelen van het verblijven in hun nest meekrijgen. Hun gedrag, uiterlijk en gewicht zullen ook een goeie factor zijn om te kunnen inschatten of ze er klaar voor zijn.

Meer lezen over dit onderwerp?

Algemeen
Hoe maak je een kitten zindelijk?

Als je een kitten in huis hebt, is het belangrijk om hem of haar snel te leren om de kattenbak te gebruiken. Dit is niet alleen hygiënisch, maar ook noodzakelijk om ongelukjes in huis te voorkomen. In deze blog zullen we enkele tips en trucs bespreken voor het zindelijk maken van je kitten. Begin zo […]

Algemeen
Kattenkruid: Wat is Catnip?

De bekendste kattenkruid van de wereld! Wat is Catnip eigenlijk? Waar komt het vandaag en waarom zijn katten er zo gek op?

Algemeen
Kat als huisdier en vakantie wat nu?

Wat doe je met je kat als je op vakantie gaat? Want ze moeten natuurlijk wel hun natje en droogje krijgen als jij geniet van je welverdiende vakantie!

VRAGEN?

WÉL VOOR DE POES!

Kattenveertjes is hét adres voor speelgoed voor jouw kat en katten gerelateerde artikelen! 

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Stuur ons een berichtje via info@kattenveertjes.nl of via Facebook

Alle producten worden verzonden vanuit ons magazijn in Heerhugowaard.

INFORMATIE

Veilig afrekenen met:
  • iDEAL
  • Paypal
  • Belfius Direct Net
  • Credit card
  • KBC/CBC
  • Bancontact / Mister Cash
  • Klarna Achteraf betalen
  • Veilig en gemakkelijk betalen per bankoverschrijving

10% KORTING OP JOUW BESTELLING?

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!

Kattenveertjes

Reageert meestal binnen een half uur
Welkom op de Live hulp en advies chat van Kattenveertjes.nl! Ik help je graag verder om antwoord op jouw vraag te vinden of wegwijs te worden op onze site.
Start chat
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van kattenveertjes.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 2641 reviews.