Waarom slapen katten zoveel?

In de ochtend: je kat ligt te slapen, totdat hij hoort dat zijn ontbijt geserveerd wordt. In de middag: poeslief ligt te slapen. In de avond: je huistijger gaat na zijn diner en een kort wandelingetje toch maar weer even slapen.

Eén ding waar katten nooit last van zullen hebben is een tekort aan slaap. Gemiddeld slapen onze volwassen huistijgers zo’n 12 tot 16 uur per dag. Voor kittens en senioren is dit zelfs nog wat meer, die liggen met 20+ uur bijna de hele dag te tukken. Maar waarom slaapt een kat eigenlijk zoveel? Ze hebben nu niet bepaald een drukke werkdag. Voor het antwoord op deze vraag gaan we terug naar de tijd dat onze katten nog geen huisdieren waren en in het wild hun eigen kostje bij elkaar moesten jagen.

slapende kat op steiger bij het water

Energiebesparing


Lang geleden, toen katten nog moesten jagen voor hun voedsel, hadden ze een speciaal hierop afgestemd slaap-waak patroon. De voorouders van onze huistijgers moesten altijd voldoende energie hebben om toe te slaan op het ‘moment suprème’, met andere woorden als er een prooi in de buurt was. Dat jagen kost best veel energie, want niet iedere poging om iets te vangen is succesvol en daarnaast wordt er maar een deel van de prooi opgegeten. Efficiënt omgaan met energie en slapen wanneer je slapen kunt is daarom het beste. Jouw poezenbeest is dus niet lui, het is gewoon zijn natuur!

Dromen over muizen vangen en de tuin verkennen


Als je goed oplet, zie je dat jouw huistijger tijdens het slapen meestal niet helemaal ‘weg’ is. Af en toe beweegt er nog een oortje, of gaat er een oogje op een kiertje open. Hij doet dutjes van een kwartier tot een half uur en gaat dan weer even de benen strekken of zichzelf wassen. Wel heeft een kat, net als mensen, een REM-slaap. In deze fase van de slaap is je harige huisgenoot ook aan het dromen. Al zal het altijd wel een raadsel blijven waar die dromen precies over gaan. Maar we hebben het vermoeden dat het iets met muizen vangen te maken heeft!

Slapende witte kat
wollen katten mand de comfy cave blauw

Wat is het favoriete slaapplekje van jouw kat?


Waar een kat het liefst slaapt, dat verschilt per huistijger. De ene kat wil graag overzicht hebben en ligt het liefst in een mandje dat op een zo hoog mogelijk plekje staat, of in een krabpaal met slaapplekje. De andere kat heeft liever wat privacy tijdens het slapen en kruipt lekker weg in een mandje als de Comfy Cave. En misschien heb jij wel het geluk dat je huistijger het liefst een dutje bij je op schoot doet. Gezellig, maar alleen wat lastig als je naar de wc moet en het zielig vindt om hem tijdens zijn tukje te storen… Sommige poezenbeesten vinden het ook heerlijk om tegen je aan in bed te kruipen of helemaal lui naast je op de bank te liggen. De haartjes neem je dan maar op de koop toe en die zijn ook zo weer weg met de meubelborstel.

Het is dus helemaal niet gek dat jouw kat veel ligt te slapen. Let er alleen wel op dat hij ook voldoende beweging krijgt door regelmatig met hem te spelen. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze top 5 van leukste kattenspeeltjes om op te jagen. En na zo’n toffe speelsessie gaat jouw huistijger moe maar voldaan slapen!

Slapende kat

In dit artikel

Nieuwste artikelen

Zomerplezier voor Je Kat: Tips en Tricks voor Huis en Tuin

Belang van sociale interactie voor katten

Katten en het buitenleven: Veilig genieten!

Alternatieve therapieën voor katten

Terwijl wij genieten van het mooie weer, kunnen de stijgende temperaturen en de verandering in omgeving ook uitdagingen met zich meebrengen voor onze katten. Hier zijn enkele manieren waarop je je kat kunt ondersteunen en ervoor kunt zorgen dat ze zich comfortabel en gelukkig voelt tijdens de zomer, zowel binnen als buiten in de tuin.
Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.
Buiten zijn biedt katten de mogelijkheid om te verkennen, te spelen en hun natuurlijke instincten te volgen. Toch brengt het buitenleven ook enkele risico's met zich mee. In deze blog delen we praktische tips en richtlijnen om je kat veilig te laten genieten van zijn avonturen buiten.
Ontdek hoe alternatieve therapieën zoals acupunctuur, chiropractie en kruidengeneeskunde bijdragen aan het welzijn van jouw kat. Een holistische aanpak ondersteunt niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van je harige vriend.
Door regelmatig nieuw speelgoed aan te bieden, kun je verveling voorkomen, hun jachtinstinct prikkelen en gedragsproblemen verminderen. Het zorgt bovendien voor een gebalanceerde speelomgeving die aansluit bij hun natuurlijke behoeften.
Van interactieve speeltunnels tot voerpuzzels en klim- en krabmeubels, deze speeltjes stimuleren hun natuurlijke instincten en zorgen voor mentale en fysieke activiteit. Ontdek hoe je het welzijn van je kat kunt verbeteren door de juiste speeltjes te kiezen voor een boeiende binnenomgeving.