Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

MEER DAN 80.000 PRODUCTEN VERKOCHT

NU BESTELD = MAANDAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €39.99

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Waarom miauwt mijn kat tijdens de nacht?

Houdt jouw kat jou wakker met zijn miauwen? Als je kat ‘s nachts luid of aaneen miauwt, kan dat snel tot slapeloze nachten leiden.

Houdt jouw kat jou wakker met zijn miauwen? Als je kat ‘s nachts luid of aaneen miauwt, kan dat snel tot slapeloze nachten leiden. En dat leidt dan waarschijnlijk ook wel tot een humeur of frustratie bij jou. Want we houden natuurlijk wel van ons schoonheidsslaapje. Bijna ieder kattenbaasje heeft het vast wel eens meegemaakt, maar wat kan het betekenen en kan je doen als dit continue gebeurt? In deze blog lees je er meer over.

Dit is waarom jouw kat je ’s nachts wakker houdt

Katten zijn gekend als nachtdieren. Het is dus geen verrassing dat je kat vooral dan het meest actief zijn en hun aanwezigheid duidelijk laten horen. Om een oplossing te vinden, moeten we eerst even naar de oorzaak op zoek. Er bestaat geen duidelijke reden die voor elke kat geldt. Omdat ze allemaal anders zijn, gaan ze dus ook miauwen om verschillende redenen. Met het miauwen willen ze alvast onze aandacht trekken en is het dus een goed communicatiemiddel. Hier zijn een aantal voorbeelden waarom jouw kat nu ’s nachts miauwt:

 • Verveling: Katten kunnen overdag te weinig te doen hebben. Als hij niet naar buiten kan en een hele dag ligt te slapen, dan zal hij het ’s nachts de hoogste tijd vinden actie in huis.
 • Eenzaamheid: Als je kat alleen is terwijl de rest slaapt, voelt hij zich misschien eenzaam. Zeker een kat die vol energie zit en graag speelt, vindt het niet erg fijn om alleen te zijn.
 • Honger: Katten eten het liefst kleine porties doorheen de dag. Als ze ‘s avonds niets en overdag maar weinig gegeten hebben, is het te begrijpen dat je kat honger heeft en dus miauwt.
 • Stress: Het kan voorkomen dat je kat miauwt omwille van stress of angst. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, katten kunnen niet heel erg goed tegen verandering. Een verhuizing naar een nieuw huis, een nieuwe eigenaar, een huisdier erbij of een persoon die uit huis vertrokken is, kan er voor zorgen dat de kat opeens ander gedrag gaat vertonen, waaronder ’s nachts miauwen.
 • Pijn of ziekte: Een medische oorzaak zoals dementie of een andere ziekte kan aan de grondslag liggen van het nachtelijk miauwen. Let dus goed op je kat of hij nergens pijn heeft of zich algemeen niet zo lekker voelt.
 • Aangeleerde gewoonte: De kans is ook groot dat het miauwen aangeleerd is. Je slimme kat heeft geleerd dat het vele miauwen hem wat oplevert. Een bakje voer zijn, het openen van de deur, de kat roepen of aaien, maar ook tegen hem schreeuwen of wegjagen zijn vormen van aandacht en in de ogen van jouw kat beloningen voor zijn gedrag.

Tips om het nachtelijk miauwen te voorkomen

 • Een bezoekje aan de dierenarts is zeker geen slecht idee om een lichamelijk probleem uit te sluiten.
 • Als het nachtelijk miauwen nog niet heel erg lang bestaat, dan kun je proberen om het te negeren. Ga dus niet roepen of op een andere manier aandacht geven. Doen alsof hij er niet is, kan erg effectief zijn.
 • Zorg ervoor dat je kat zich overdag niet verveelt. Zo is het belangrijk om regelmatig met je huistijger te spelen. Haal dus die hengel uit de kast en laat hem zijn prooi doorheen het huis achtervolgen. Zorg voor genoeg ruimte om te rennen, jagen en klimmen. Geef hem dus overdag genoeg aandacht en uitdaging. Er zijn interactieve spelletjes die je kunt klaarzetten waar je kat dan later in de avond zelf mee kan spelen. Of misschien helpt het wel om een tweede kat in huis te halen zodat ze van elkaars gezelschap kunnen genieten.
 • Geef je kat net voor het slapen gaan een kleine portie voer. Weeg wel de dagelijkse hoeveelheid af, zodat je het gewicht van je kat onder controle blijft houden.
 • Reduceer stress: Er zijn verschillende producten die je kunt proberen om de stress bij je kat te verminderen. Die bevatten speciale feromonen die bijdragen aan een rustige sfeer in huis. Je kunt ze als spray of verdamper vinden. Probeer zoveel mogelijk een normale routine te houden, katten houden van standvastigheid.
 • Gecastreerde katten worden rustiger en verliezen interesse in hun soortgenoten.

Meer lezen over dit onderwerp?

Algemeen
Welke Kattenveertjes voor mijn kat?

Kattenveertjes zijn onze vrolijke gekleurde kunststof veertjes. Maar welke Kattenveertjes moet je nou voor je kat bestellen?

Jij en je kat
Spelen met Kattenveertjes

De meeste katten zullen zichzelf prima vermaken met Kattenveertjes, hoe kan het ook anders met deze leuke speeltjes!

Algemeen
Speeltjes voor katten die veel energie hebben

Sommige katten hebben van nature veel energie en hebben behoefte aan een uitlaatklep om deze energie kwijt te kunnen. Gelukkig zijn er speciale speeltjes beschikbaar die kunnen helpen bij het afreageren van overtollige energie. Bij Kattenveertjes.nl begrijpen we het belang van het bieden van speeltjes die actieve katten bezig houden en vermoeien. In dit artikel […]

VRAGEN?

WÉL VOOR DE POES!

Kattenveertjes is hét adres voor speelgoed voor jouw kat en katten gerelateerde artikelen! 

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Stuur ons een berichtje via info@kattenveertjes.nl of via Facebook

Alle producten worden verzonden vanuit ons magazijn in Heerhugowaard.

INFORMATIE

Veilig afrekenen met:
 • iDEAL
 • Paypal
 • Belfius Direct Net
 • Credit card
 • KBC/CBC
 • Bancontact / Mister Cash
 • Klarna Achteraf betalen
 • Veilig en gemakkelijk betalen per bankoverschrijving

10% KORTING OP JOUW BESTELLING?

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!

Kattenveertjes

Reageert meestal binnen een half uur
Welkom op de Live hulp en advies chat van Kattenveertjes.nl! Ik help je graag verder om antwoord op jouw vraag te vinden of wegwijs te worden op onze site.
Start chat
De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 2515 reviews.