Waarom miauwt mijn kat tijdens de nacht?

Houdt jouw kat jou wakker met zijn miauwen? Als je kat ‘s nachts luid of aaneen miauwt, kan dat snel tot slapeloze nachten leiden. En dat leidt dan waarschijnlijk ook wel tot een humeur of frustratie bij jou. Want we houden natuurlijk wel van ons schoonheidsslaapje. Bijna ieder kattenbaasje heeft het vast wel eens meegemaakt, maar wat kan het betekenen en kan je doen als dit continue gebeurt? In deze blog lees je er meer over.

Dit is waarom jouw kat je ’s nachts wakker houdt

Katten zijn gekend als nachtdieren. Het is dus geen verrassing dat je kat vooral dan het meest actief zijn en hun aanwezigheid duidelijk laten horen. Om een oplossing te vinden, moeten we eerst even naar de oorzaak op zoek. Er bestaat geen duidelijke reden die voor elke kat geldt. Omdat ze allemaal anders zijn, gaan ze dus ook miauwen om verschillende redenen. Met het miauwen willen ze alvast onze aandacht trekken en is het dus een goed communicatiemiddel. Hier zijn een aantal voorbeelden waarom jouw kat nu ’s nachts miauwt:

  • Verveling: Katten kunnen overdag te weinig te doen hebben. Als hij niet naar buiten kan en een hele dag ligt te slapen, dan zal hij het ’s nachts de hoogste tijd vinden actie in huis.
  • Eenzaamheid: Als je kat alleen is terwijl de rest slaapt, voelt hij zich misschien eenzaam. Zeker een kat die vol energie zit en graag speelt, vindt het niet erg fijn om alleen te zijn.
  • Honger: Katten eten het liefst kleine porties doorheen de dag. Als ze ‘s avonds niets en overdag maar weinig gegeten hebben, is het te begrijpen dat je kat honger heeft en dus miauwt.
  • Stress: Het kan voorkomen dat je kat miauwt omwille van stress of angst. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, katten kunnen niet heel erg goed tegen verandering. Een verhuizing naar een nieuw huis, een nieuwe eigenaar, een huisdier erbij of een persoon die uit huis vertrokken is, kan er voor zorgen dat de kat opeens ander gedrag gaat vertonen, waaronder ’s nachts miauwen.
  • Pijn of ziekte: Een medische oorzaak zoals dementie of een andere ziekte kan aan de grondslag liggen van het nachtelijk miauwen. Let dus goed op je kat of hij nergens pijn heeft of zich algemeen niet zo lekker voelt.
  • Aangeleerde gewoonte: De kans is ook groot dat het miauwen aangeleerd is. Je slimme kat heeft geleerd dat het vele miauwen hem wat oplevert. Een bakje voer zijn, het openen van de deur, de kat roepen of aaien, maar ook tegen hem schreeuwen of wegjagen zijn vormen van aandacht en in de ogen van jouw kat beloningen voor zijn gedrag.

Tips om het nachtelijk miauwen te voorkomen

  • Een bezoekje aan de dierenarts is zeker geen slecht idee om een lichamelijk probleem uit te sluiten.
  • Als het nachtelijk miauwen nog niet heel erg lang bestaat, dan kun je proberen om het te negeren. Ga dus niet roepen of op een andere manier aandacht geven. Doen alsof hij er niet is, kan erg effectief zijn.
  • Zorg ervoor dat je kat zich overdag niet verveelt. Zo is het belangrijk om regelmatig met je huistijger te spelen. Haal dus die hengel uit de kast en laat hem zijn prooi doorheen het huis achtervolgen. Zorg voor genoeg ruimte om te rennen, jagen en klimmen. Geef hem dus overdag genoeg aandacht en uitdaging. Er zijn interactieve spelletjes die je kunt klaarzetten waar je kat dan later in de avond zelf mee kan spelen. Of misschien helpt het wel om een tweede kat in huis te halen zodat ze van elkaars gezelschap kunnen genieten.
  • Geef je kat net voor het slapen gaan een kleine portie voer. Weeg wel de dagelijkse hoeveelheid af, zodat je het gewicht van je kat onder controle blijft houden.
  • Reduceer stress: Er zijn verschillende producten die je kunt proberen om de stress bij je kat te verminderen. Die bevatten speciale feromonen die bijdragen aan een rustige sfeer in huis. Je kunt ze als spray of verdamper vinden. Probeer zoveel mogelijk een normale routine te houden, katten houden van standvastigheid.
  • Gecastreerde katten worden rustiger en verliezen interesse in hun soortgenoten.

In dit artikel

Nieuwste artikelen

Zomerplezier voor Je Kat: Tips en Tricks voor Huis en Tuin

Belang van sociale interactie voor katten

Katten en het buitenleven: Veilig genieten!

Alternatieve therapieën voor katten

Terwijl wij genieten van het mooie weer, kunnen de stijgende temperaturen en de verandering in omgeving ook uitdagingen met zich meebrengen voor onze katten. Hier zijn enkele manieren waarop je je kat kunt ondersteunen en ervoor kunt zorgen dat ze zich comfortabel en gelukkig voelt tijdens de zomer, zowel binnen als buiten in de tuin.
Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.
Buiten zijn biedt katten de mogelijkheid om te verkennen, te spelen en hun natuurlijke instincten te volgen. Toch brengt het buitenleven ook enkele risico's met zich mee. In deze blog delen we praktische tips en richtlijnen om je kat veilig te laten genieten van zijn avonturen buiten.
Ontdek hoe alternatieve therapieën zoals acupunctuur, chiropractie en kruidengeneeskunde bijdragen aan het welzijn van jouw kat. Een holistische aanpak ondersteunt niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van je harige vriend.
Door regelmatig nieuw speelgoed aan te bieden, kun je verveling voorkomen, hun jachtinstinct prikkelen en gedragsproblemen verminderen. Het zorgt bovendien voor een gebalanceerde speelomgeving die aansluit bij hun natuurlijke behoeften.
Van interactieve speeltunnels tot voerpuzzels en klim- en krabmeubels, deze speeltjes stimuleren hun natuurlijke instincten en zorgen voor mentale en fysieke activiteit. Ontdek hoe je het welzijn van je kat kunt verbeteren door de juiste speeltjes te kiezen voor een boeiende binnenomgeving.