Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.
Hoe goed je het ook voorbereidt, een verhuizing is stressvol. Het is niet niks om je hele leven in dozen in te pakken en ergens anders een nieuwe thuis te creëren. Ook voor je kat is dit een spannende tijd. Poeslief heeft geen idee wat hem te wachten staat en ziet de verhuisdozen vooral als lekkere slaapplekjes. Maar waarom stopt baasje die dozen nu helemaal vol met spullen? Eenmaal in het nieuwe huis duurt het waarschijnlijk een tijdje voordat je huistijger weer op zijn gemak is. Katten houden namelijk niet zo van verandering. Er zijn wel dingen die je kunt doen om de verhuizing voor je kat aangenamer te maken.
Het is goed om je kat voor de verhuizing al te laten wennen aan de reismand, bench of kattentas waarin je hem gaat vervoeren. Je harige huisgenoot moet dit als een prettig, veilig plekje gaan zien. Dit doe je bijvoorbeeld door de reismand in de kamer te zetten en met poeslief zijn favoriete kattenspeeltje bij en in de reismand te spelen. Een tip: matatabi is een kattenkruid dat op poezenbeesten een ontspannend effect heeft. Bij Kattenveertjes vind je diverse speeltjes met matatabi, van stokjes tot trappelkussentjes. Spray de mand ook een aantal keren in met catnip spray. Dit werkt eveneens rustgevend. En als je kat gechipt is, geef dan kort voor de verhuizing alvast je nieuwe adres door aan de databank. Hoef je daar niet meer naar om te kijken!
Om misselijkheid te voorkomen zorg je dat er tussen de maaltijd van je huistijger en het moment van vertrek minimaal drie uur zit. Spray een half uur voor vertrek de reismand nog een keer in met catnip spray. Voordat de verhuizers arriveren, sluit je poeslief op in een kamer, bijvoorbeeld een slaapkamer. Zorg dat de reismand hier staat, net zoals een bakje met water, een kattenbak en eventueel wat eten als het nog een tijdje duurt voor jullie vertrekken. Hang een briefje op de deur dat de deur niet geopend mag worden, omdat de kat hier zit. De kamer waar de kat zit, moeten de verhuizers als laatste leeghalen. En voordat dit gebeurt, stop je jouw huistijger eerst in de reismand.
Eenmaal bij het nieuwe huis werkt het precies andersom. De meubels uit de kamer die als laatste leeggeruimd is, worden als eerste in een kamer in het nieuwe huis gezet. Nadat de meubels geplaatst zijn, sluit je de kat op in deze kamer om een beetje bij te komen. Geef water en een kleine hoeveelheid eten en zet de kattenbak en poeslief zijn favoriete mandje neer. Eventueel kun je in de kamer een feromoonverdamper in het stopcontact plaatsen. En als het even kan is het fijn als er een gezinslid bij je harige huisgenoot kan blijven, terwijl hij op verkenning gaat in de kamer.
Maak een rondje door het huis nadat de verhuizers zijn vertrokken. Check of alle ramen en deuren gesloten zijn, zodat jouw poezenbeest veilig op verkenning kan gaan in zijn nieuwe huis. Het beste is om je kat minimaal twee weken binnen te houden na een verhuizing, mocht je jouw huistijger te zijner tijd naar buiten willen laten gaan. Maak het in het nieuwe huis zo leuk mogelijk voor je kat, bijvoorbeeld door zijn oude, vertrouwde spulletjes neer te zetten en regelmatig met hem te spelen. Ook hier kun je weer kattenspeeltjes met matatabi gebruiken. En zijn favoriete kattenvoer wil ook nog weleens helpen. Zo maak je de verhuizing voor je kat zo leuk mogelijk!
Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.
Dat katten helemaal dol zijn op kattenmunt, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat katten minstens even dol zijn op matatabistokjes?
De liefde die je krijgt van een kat is onbetaalbaar. Toch kunnen we ons voorstellen dat je als potentieel kattenbaasje nieuwsgierig bent naar wat een kat kost.