Met deze tips help je jouw kat veilig de zomer door!
Het is altijd een mooi plaatje, jouw huistijger die lekker in het zonnetje ligt te slapen en te genieten. Maar zodra de temperatuur begint op te lopen, zoeken katten de koelte op. Ze kunnen overtollige lichaamswarmte namelijk maar moeilijk kwijt. Zweten doen ze niet echt, behalve door de weinige zweetkliertjes in hun voetzolen, en dat maakt katten gevoelig voor oververhitting. Gebruik daarom deze tips om je kat veilig en comfortabel de zomer door te helpen.
Houd poeslief binnen op het heetst van de dag
Katten zijn hele zelfstandige dieren die zelf bepalen waar ze gaan en staan en goed voor zichzelf zorgen. Tijdens warme dagen weten ze echter soms van gekkigheid niet wat ze moeten doen. Tijd voor jou als baasje om in te grijpen en je huistijger naar binnen te halen tijdens de heetste uren, zo tussen 11.00 en 15.00 uur. Is jouw kat met geen tien paarden binnen te houden? Zorg dan in ieder geval voor voldoende schaduwplekken buiten, zet hier ook een paar waterbakjes neer en leg eventueel een vochtige, koele handdoek of koelmat op poeslief zijn favoriete plekje.
Zorg voor voldoende koele plekken in huis
Eenmaal binnen is het belangrijk dat je kat voldoende koele plekjes in huis kan vinden. Een aanrader is de comfortabele koelmat van Trixie. Deze koelmat is gevuld met schuim en gel die de overtollige lichaamswarmte van jouw huistijger absorberen. Ook kun je flessen water invriezen en die her en der met een handdoek eromheen neerleggen in huis, zodat je huistijger ertegenaan kan gaan liggen. Mocht je airconditioning hebben, gebruik die dan vooral. Anders is het advies om ’s morgens vroeg en ’s avonds laat te ventileren en de rest van de dag ramen en gordijnen dicht te houden. Ook ventilatoren bieden de nodige verkoeling, maar zorg wel dat je huistijger niet op de tocht zit en dat de ventilator op een veilige plek staat.
Laat je kat spelen met water
Een echte zwemmer zal je kat niet worden, maar met water spelen, dat vindt hij best lekker! Zet bijvoorbeeld het Croci Zwembad Kat Met Speelgoed neer. Dit kattenbadje hoef je alleen maar te vullen met koud water, er wat speeltjes in te doen en klaar is dit verkoelende speelgoed. Naast de meegeleverde speeltjes kun je in het Croci zwembad ook andere drijvende kattenspeeltjes gebruiken, zoals Kattenveertjes, Bonks en plastic balletjes. Jouw kat ziet deze speeltjes als een prooi die hij uit het water moet vissen en ondertussen koelt hij lekker af! De ‘normale’ speelsessies verplaats je tijdens warme dagen naar de koelere momenten, dus ’s ochtends vroeg of later op de avond. Zo kan poeslief toch zijn energie kwijt, maar raakt hij niet oververhit.
Drinken, drinken, drinken!
Tijdens hete dagen is het nog belangrijker dat je harige huisgenoot voldoende drinkt. Zet daarom op wat meer (rustige) plekken drinkbakjes neer, eventueel met een ijsklontje erin om het water koel te houden, en ververs het water iedere dag. Sommige katten geven de voorkeur aan stromend water en drinken het liefst uit een speciale kattenfontein.
Meer wassen betekent meer haarballen
Een kat koelt ook af door zichzelf te wassen. Maar al die losse haren die hij binnenkrijgt, kunnen haarballen vormen. Haarballen die poeslief liever kwijt dan rijk is. Geef je huistijger daarom een schaaltje met kattengras. Katten die misselijk zijn, eten graag kattengras omdat het hun maag irriteert en daarmee braken opwekt. Zo komen die haarballen er wel weer uit!
Borstel je kat (wat vaker)
De vorming van haarballen kun je verminderen door je kat tijdens warme dagen te borstelen met een speciale kattenborstel. Zeker als je kat een dikke ondervacht heeft, kan dit ook zorgen voor verkoeling.
Smeer je kat eventueel in
Met name de oortjes en het neusje van je huistijger zijn gevoelig voor verbranding. Dit kun je voorkomen door zijn neusje en de aanhechting en binnenkant van zijn oortjes in te smeren met een speciale zonnebrandcrème voor katten, zoals Dermoscent Sunfree. Sommige zonnebrandmiddelen voor baby’s zijn ook geschikt, maar let er wel op dat er geen parfum inzit of een van de volgende stofjes: para-aminobenzoic acid, homosalate, octyl salicylate of zink oxide.
Let op de signalen van oververhitting
Als je al deze tips ter harte neemt, zou jouw kat de warme dagen goed door moeten komen. Toch is het handig om de signalen van oververhitting te kennen, zodat je meteen in kunt grijpen als dat nodig is. Een oververhitte kat kan onder andere hijgen, kwijlen en/of braken en is vaak erg onrustig. Ook diarree en lethargisch gedrag kunnen symptomen van oververhitting zijn. Neem contact op met je dierenarts als je vermoedt dat jouw huistijger oververhit is. Eventueel kun je zelf zijn temperatuur alvast opnemen. Wanneer deze 40 graden of hoger is, is poeslief echt oververhit en moet je meteen de dierenarts bellen.