Kun je je kat iets afleren?

Plassen in huis, krabben aan je favoriete meubel of constant om eten bedelen? Dit is misschien gedrag dat je als kattenbaasje minder fijn vindt. Maar is het ook mogelijk om bepaald gedrag bij katten af te leren of om te buigen? Kattenveertjes geeft jou graag wat tips om hier mee om te gaan.

Natuurlijk gedrag van de kat

Er zijn heel wat gedragingen die wij als kattenbaasjes als ongewenst of vreemd zien, maar voor jouw kat zelf erg normaal is. We moeten er rekening mee houden dat een kat van oorsprong in de natuur leeft en daar gelden natuurlijk andere regels en wetten. Denk maar aan klimmen, krabben, eten zoeken of op een hoog plekje willen zitten voor veiligheid. Wanneer je kat niet genoeg of goede mogelijkheden heeft om hier aan te voldoen, zijn je gordijnen, het bankstel of het aanrecht vaak een uitstekend alternatief voor je huistijger. Natuurlijk gedrag kun je niet afleren. Is er geen krabpaal, dan is je bank dus een prima krab object in de ogen van je huistijger. Zorg er dus voor dat je in alle behoeften van je kat voldoet. Zoals voldoende krabmogelijkheden en een goede, hygiënische kattenbak om te voorkomen dat hij zijn behoefte elders in huis doet. Ook sproeien is erg normaal gedrag voor de kat, zowel voor poezen als voor katers. Dit kun je dus niet echt gaan afleren. Steriliseren of castreren helpt wel in meer dan 80 % van de gevallen.

Trainen en ombuigen van kattengedrag

Als eerste moet je dus eerst zicht krijgen op de oorzaak en zorg je er best voor dat je alternatieven in huis hebt om het gedrag op een gewenste manier te kunnen stellen. Krabben aan de krabpaal, een katvriendelijke hoge plek in plaats van het aanrecht of kattenspeeltjes waar hij kan op jagen in plaats van jouw enkels aan te vallen.

De basis voor het trainen en afleren van gedrag is altijd positieve en negatieve bekrachtiging. We gaan onze lieve pluizenbol nooit gaan straffen wanneer hij ongewenst gedrag toont. Wanneer je kat iets doet wat je liever niet wil, is het belangrijk om rustig en consequent te blijven. Het gedrag zal niet spontaan of snel veranderen, maar vraagt tijd en consequentie. Blijf dit doen, ook als je denkt dat het niet onmiddellijk helpt. Wanneer je geen aandacht geeft aan jouw kat, zal je kat het niet meer leuk gaan vinden en met verloop van tijd gaan stoppen.

Daarnaast kun je met positieve bekrachtiging juist de goede gedraging aanleren! Een kattensnack is een heerlijke beloning voor je lieve pluizenbol. Ook kun je spelen met je kat na elke goede gedraging. Een kattenspeeltje zoals een hengel met accessoires zorgt voor plezier samen. We weten dat onze kat niet snel iets gaat doen enkel omdat wij het willen. Als ze er zelf niets aan hebben, heeft hij al wat meer motivatie nodig. Het belonen van dit gedrag kan dus zeker helpen in verminderen van het ongewenste gedrag en het ombuigen naar wat we liever wel willen.

Een combinatie van negatieve bekrachtiging zoals negeren en positieve bekrachtiging met lekkere of leuke beloningen lijkt de sleutel tot succes! Boos worden en straffen is uit den boze en kan zelfs het tegenovergestelde tot gevolg hebben, met meer stress of angst bij je kat. Kijk dus eerder waarom een kat iets doet en of je misschien zelf onbewust niet aan het gedrag bijdraagt, want negatieve aandacht is ook aandacht.

 

 

In dit artikel

Nieuwste artikelen

Zomerplezier voor Je Kat: Tips en Tricks voor Huis en Tuin

Belang van sociale interactie voor katten

Katten en het buitenleven: Veilig genieten!

Alternatieve therapieën voor katten

Terwijl wij genieten van het mooie weer, kunnen de stijgende temperaturen en de verandering in omgeving ook uitdagingen met zich meebrengen voor onze katten. Hier zijn enkele manieren waarop je je kat kunt ondersteunen en ervoor kunt zorgen dat ze zich comfortabel en gelukkig voelt tijdens de zomer, zowel binnen als buiten in de tuin.
Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.
Buiten zijn biedt katten de mogelijkheid om te verkennen, te spelen en hun natuurlijke instincten te volgen. Toch brengt het buitenleven ook enkele risico's met zich mee. In deze blog delen we praktische tips en richtlijnen om je kat veilig te laten genieten van zijn avonturen buiten.
Ontdek hoe alternatieve therapieën zoals acupunctuur, chiropractie en kruidengeneeskunde bijdragen aan het welzijn van jouw kat. Een holistische aanpak ondersteunt niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van je harige vriend.
Door regelmatig nieuw speelgoed aan te bieden, kun je verveling voorkomen, hun jachtinstinct prikkelen en gedragsproblemen verminderen. Het zorgt bovendien voor een gebalanceerde speelomgeving die aansluit bij hun natuurlijke behoeften.
Van interactieve speeltunnels tot voerpuzzels en klim- en krabmeubels, deze speeltjes stimuleren hun natuurlijke instincten en zorgen voor mentale en fysieke activiteit. Ontdek hoe je het welzijn van je kat kunt verbeteren door de juiste speeltjes te kiezen voor een boeiende binnenomgeving.