MIS ONZE EARLYBIRD ACTIE NIET!
Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

MEER DAN 80.000 PRODUCTEN VERKOCHT

NU BESTELD = MAANDAG 15 APRIL VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €39.99

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kun je je kat iets afleren?

Plassen in huis, krabben aan je favoriete meubel of constant om eten bedelen? Dit is misschien gedrag dat je als kattenbaasje minder fijn vindt.

Plassen in huis, krabben aan je favoriete meubel of constant om eten bedelen? Dit is misschien gedrag dat je als kattenbaasje minder fijn vindt. Maar is het ook mogelijk om bepaald gedrag bij katten af te leren of om te buigen? Kattenveertjes geeft jou graag wat tips om hier mee om te gaan.

Natuurlijk gedrag van de kat

Er zijn heel wat gedragingen die wij als kattenbaasjes als ongewenst of vreemd zien, maar voor jouw kat zelf erg normaal is. We moeten er rekening mee houden dat een kat van oorsprong in de natuur leeft en daar gelden natuurlijk andere regels en wetten. Denk maar aan klimmen, krabben, eten zoeken of op een hoog plekje willen zitten voor veiligheid. Wanneer je kat niet genoeg of goede mogelijkheden heeft om hier aan te voldoen, zijn je gordijnen, het bankstel of het aanrecht vaak een uitstekend alternatief voor je huistijger. Natuurlijk gedrag kun je niet afleren. Is er geen krabpaal, dan is je bank dus een prima krab object in de ogen van je huistijger. Zorg er dus voor dat je in alle behoeften van je kat voldoet. Zoals voldoende krabmogelijkheden en een goede, hygiënische kattenbak om te voorkomen dat hij zijn behoefte elders in huis doet. Ook sproeien is erg normaal gedrag voor de kat, zowel voor poezen als voor katers. Dit kun je dus niet echt gaan afleren. Steriliseren of castreren helpt wel in meer dan 80 % van de gevallen.

Trainen en ombuigen van kattengedrag

Als eerste moet je dus eerst zicht krijgen op de oorzaak en zorg je er best voor dat je alternatieven in huis hebt om het gedrag op een gewenste manier te kunnen stellen. Krabben aan de krabpaal, een katvriendelijke hoge plek in plaats van het aanrecht of kattenspeeltjes waar hij kan op jagen in plaats van jouw enkels aan te vallen.

De basis voor het trainen en afleren van gedrag is altijd positieve en negatieve bekrachtiging. We gaan onze lieve pluizenbol nooit gaan straffen wanneer hij ongewenst gedrag toont. Wanneer je kat iets doet wat je liever niet wil, is het belangrijk om rustig en consequent te blijven. Het gedrag zal niet spontaan of snel veranderen, maar vraagt tijd en consequentie. Blijf dit doen, ook als je denkt dat het niet onmiddellijk helpt. Wanneer je geen aandacht geeft aan jouw kat, zal je kat het niet meer leuk gaan vinden en met verloop van tijd gaan stoppen.

Daarnaast kun je met positieve bekrachtiging juist de goede gedraging aanleren! Een kattensnack is een heerlijke beloning voor je lieve pluizenbol. Ook kun je spelen met je kat na elke goede gedraging. Een kattenspeeltje zoals een hengel met accessoires zorgt voor plezier samen. We weten dat onze kat niet snel iets gaat doen enkel omdat wij het willen. Als ze er zelf niets aan hebben, heeft hij al wat meer motivatie nodig. Het belonen van dit gedrag kan dus zeker helpen in verminderen van het ongewenste gedrag en het ombuigen naar wat we liever wel willen.

Een combinatie van negatieve bekrachtiging zoals negeren en positieve bekrachtiging met lekkere of leuke beloningen lijkt de sleutel tot succes! Boos worden en straffen is uit den boze en kan zelfs het tegenovergestelde tot gevolg hebben, met meer stress of angst bij je kat. Kijk dus eerder waarom een kat iets doet en of je misschien zelf onbewust niet aan het gedrag bijdraagt, want negatieve aandacht is ook aandacht.

 

 

Meer lezen over dit onderwerp?

Algemeen
Veilig de zomer door met jouw kat en/of poes!

Het is altijd een mooi plaatje, jouw huistijger die lekker in het zonnetje ligt te slapen en te genieten. Maar zodra de temperatuur begint op te lopen .....

Algemeen
7 voordelen van het adopteren van een oudere kat

Veel kattenbaasjes in spe denken als eerste aan een kitten. Ze zien al helemaal voor zich hoe dat schattige pluizenbolletje door het huis rent...

Algemeen
Waarom braakt mijn kat?

Je hebt het als kattenvriend waarschijnlijk wel al meegemaakt. Je huistijger staat op het punt zijn maaginhoud uit te braken.

VRAGEN?

WÉL VOOR DE POES!

Kattenveertjes is hét adres voor speelgoed voor jouw kat en katten gerelateerde artikelen! 

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Stuur ons een berichtje via info@kattenveertjes.nl of via Facebook

Alle producten worden verzonden vanuit ons magazijn in Heerhugowaard.

INFORMATIE

Veilig afrekenen met:
  • iDEAL
  • Paypal
  • Belfius Direct Net
  • Credit card
  • KBC/CBC
  • Bancontact / Mister Cash
  • Klarna Achteraf betalen
  • Veilig en gemakkelijk betalen per bankoverschrijving

10% KORTING OP JOUW BESTELLING?

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!

Kattenveertjes

Reageert meestal binnen een half uur
Welkom op de Live hulp en advies chat van Kattenveertjes.nl! Ik help je graag verder om antwoord op jouw vraag te vinden of wegwijs te worden op onze site.
Start chat
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van kattenveertjes.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 2641 reviews.