Kattenras in de spotlight Europese korthaar

Nou zijn er fokkers die vinden dat een kat alleen zo genoemd mag worden als hij aan een lijstje strenge eigenschappen voldoet. andere vinden dit onzin: de naam “Europese korthaar” wordt door iedereen gebruikt om de huis, tuin- en keukenkat aan te geven.
Bijna iedereen kent dit kattenras wel: het is in Nederland de meest gehouden poes. Terwijl ik dit typ ligt er eentje naast me, tevreden spinnend. Zoals je zal zien zijn er goede redenen dat de Europese korthaar populair is (behalve dat hij erg makkelijk verkrijgbaar is!). Deze kat heeft namelijk een opgewekte en makkelijke persoonlijkheid.

Hoe ziet de Europese korthaar eruit?

Deze kat heeft een vrij stevig lichaam waarbij alle lichaamsdelen goed in proportie zijn. De poten zijn vrij kort en sterk en de staart is gemiddeld van lengte. De kat heeft vaak gele of vaalgroene ogen.

Zoals we al zeiden heeft deze kat een grijs-bruine vacht en een witte, gele of oranje buik. De streepjes beginnen op het voorhoofd, en de kat heeft ook typische “traanstrepen” die vanuit de ooghoek uitwaaieren. Deze tijgerachtige streepjes lopen vaak over het hele lichaam, tot de staartpunt aan toe. Europese kortharen kunnen ook deels of zelfs helemaal wit zijn. Als de kat een M-vormige markering op het voorhoofd tussen de ogen heeft, wordt zo’n kat wel een Tabby genoemd. De vacht is kort en klit nauwelijks. Af en toe borstelen om losse haren te verwijderen is alle zorg die de vacht nodig heeft.

Waar komt de Europese korthaar vandaan?

De Europese korthaar is een ras dat nauw verwant is aan de katten die vroeger in Europa huizen en boerderijen vrij hielden van muizen. In verschillende werken van schilders uit de Middeleeuwen en de Renaissance zien we katten met hetzelfde vachtpatroon al terug. Het vachtpatroon lijkt veel op dat van de wilde stamvader van de huiskat die in Noord-Afrika en het Midden-Oosten voorkomt.

Deze stevige boerderijkatten stammen af van de katten die door de Romeinen werden meegebracht, en konden goed overleven in het Europese klimaat. Door de dichte vacht, maar ook omdat Europese kortharen uitstekende muizenvangers zijn. Ze zijn geduldig, actief en hebben een sterk jachtinstinct. Ze planten zich makkelijk voort, en de kittens wennen snel aan een nieuwe thuis.

Verwilderde katten van dit ras kunnen dan vaak ook uitstekend in de natuur overleven. Daar slapen ze in gras en onder struikgewas, en voeden zich met knaagdieren, vogels en zelfs met konijnen. De wilde katten die in Australië een plaag vormen, zijn ook Europese kortharen.

Wat is het temperament van de kat?

De Europese korthaar is een makkelijk te houden, vriendelijke kat die goed tegen drukte en veranderingen kan. Verhuizingen, drukke kinderen, andere katten of huisdieren en lawaai ondergaat hij meestal zonder veel problemen. De kat blijft daar rustig onder en is zelden bang of schichtig.

Europese kortharen zijn geen dieren die ontzettend veel behoefte hebben aan aandacht, maar ze waarderen aandacht wel. Ze houden ervan om geaaid te worden, om te spelen, en ze hechten zich aan hun baasje. Europese kortharen zullen niet snel dreigen, krabben of bijten, wat ze goede katten maakt voor gezinnen met (jonge) kinderen. Ook met onbekende mensen zijn ze behoorlijk makkelijk. De kat heeft vrij veel energie en is voorzichtig, maar wel nieuwsgierig.

Het ras heeft voor zover bekend geen last van ernstige genetische aandoeningen. Net als bij andere kattenrassen kan polydactylie (het bezit van meer dan vijf tenen per pootje) voorkomen.

[nieuwsbrief_kennisbank]

In dit artikel

Nieuwste artikelen

Zomerplezier voor Je Kat: Tips en Tricks voor Huis en Tuin

Belang van sociale interactie voor katten

Katten en het buitenleven: Veilig genieten!

Alternatieve therapieën voor katten

Terwijl wij genieten van het mooie weer, kunnen de stijgende temperaturen en de verandering in omgeving ook uitdagingen met zich meebrengen voor onze katten. Hier zijn enkele manieren waarop je je kat kunt ondersteunen en ervoor kunt zorgen dat ze zich comfortabel en gelukkig voelt tijdens de zomer, zowel binnen als buiten in de tuin.
Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.
Buiten zijn biedt katten de mogelijkheid om te verkennen, te spelen en hun natuurlijke instincten te volgen. Toch brengt het buitenleven ook enkele risico's met zich mee. In deze blog delen we praktische tips en richtlijnen om je kat veilig te laten genieten van zijn avonturen buiten.
Ontdek hoe alternatieve therapieën zoals acupunctuur, chiropractie en kruidengeneeskunde bijdragen aan het welzijn van jouw kat. Een holistische aanpak ondersteunt niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van je harige vriend.
Door regelmatig nieuw speelgoed aan te bieden, kun je verveling voorkomen, hun jachtinstinct prikkelen en gedragsproblemen verminderen. Het zorgt bovendien voor een gebalanceerde speelomgeving die aansluit bij hun natuurlijke behoeften.
Van interactieve speeltunnels tot voerpuzzels en klim- en krabmeubels, deze speeltjes stimuleren hun natuurlijke instincten en zorgen voor mentale en fysieke activiteit. Ontdek hoe je het welzijn van je kat kunt verbeteren door de juiste speeltjes te kiezen voor een boeiende binnenomgeving.