Als de Oosterse korthaar je aan de Siamees doet denken, dan is dat niet zo gek. Het is namelijk eigenlijk een Siamees in een ander jasje.
De Siberische kat behoort tot de boskattenrassen. Het is een middelgrote kat met een sterke bouw en halflang haar. De Siberische kat bestaat al heel lang, komt uit Rusland en heeft heel lang in Siberië geleefd. De vacht van de Siberische kat is goed afgestemd op koude winters en hete zomers in Siberië. De kat lijkt heel veel op de Noorse boskat; ook deze kat lijkt veel op een wilde kat maar dan kleiner. De poten van de Siberische kat zijn wel langer dan die van de Noorse boskat. Het is een kat die je wilt oppakken en altijd wilt blijven vasthouden en aaien!
De Siberische kat is een opvallende kat met een mooie kraag en een prachtige pluimstaart. De kleuren en kleurcombinaties kunnen verschillend zijn. Rood, zwart, blauw of schildpad. Soms kan de kat ook een crème kleur hebben. De vacht is halflang, met een wat vettige onderlaag en stevige dekharen. Zo kan de kat goed de regen verdragen. De dikke ondervacht zorgt daarnaast voor bescherming tegen de koude. In de zomer raakt de kat de ondervacht kwijt, zodat deze huistijger het niet te warm krijgt. De Siberische kat voelt zich dus thuis in alle seizoenen! De kat is vrij gespierd in vergelijking met andere katten. Het gewicht is dan ook hoger dan de gemiddelde kat.
De Siberische kat is een gemakkelijk huisgenootje. Hij is rustig en aanhankelijk. De kat hecht zich aan het baasje en is heerlijk gezelschap. Vergis je niet: de kat is erg nieuwsgierig, wil graag spelen en gaat op zoek naar avontuur. Bij deze kat wil dat zeggen, dat hij graag op het aanrecht springt. En op je tafel wanneer je daar lekkere dingen op hebt staan. De Siberische kat is wel erg slim: je kunt hem gemakkelijk dingen aanleren. Ook kan de kat goed opschieten met andere katten en ook met honden kan hij vriendjes worden. De Siberische kat vindt het fijn als je een grote tuin hebt omdat hij veel bewegingsruimte nodig heeft. Hij kan dan lekker rennen en jagen op muisjes. Misschien heb je wel een boom in je tuin, zodat hij deze kan gebruiken als klimpaal.
De Siberische kat heeft een goede verzorging van zijn vacht nodig. Ruim voldoende tijd in om de vacht goed en regelmatig te borstelen. Je voorkomt dan dat de vacht aan elkaar gaat plakken of gaat klitten. Vooral in de winter vraagt de vacht tijd en aandacht. In de zomer, als het warmer wordt, verdwijnt het grootste gedeelte van de ondervacht. De vacht vraagt dan minder verzorging. Je spring-in-het veld verzorgt dan haar vacht zelf. Geef je kat wel kattengras; dat voorkomt dat hij last krijgt van haarballen.
Naast de uiterlijke verzorging is ook een goede voeding essentieel voor het gezond houden van je kat. Net zoals alle katten is de Siberische kat een vleeseter met veel behoefte aan gezonde eiwitten.
Vind je een Siberische kat helemaal te gek? Dan wil je natuurlijk graag een kitten. Zorg er dan wel voor dat je voor een professionele fokker kiest. Zo'n fokker is lid van een kattenfokkerijvereniging. Een fokker zorgt er ook voor dat de kittens tenminste 12 weken door de moederpoes wordt verzorgd. Deze weken zijn belangrijk om allerlei dingen te leren die ze nodig hebben in hun kattenleven. Houd er rekening mee dat de aanschaf van een Siberische kat tussen de 700 en 800 euro kost. Het is een behoorlijke investering maar de fokker heeft dan ook gezorgd voor een gezond dier! Ook de eerste inentingen zijn dan al gedaan.
Als de Oosterse korthaar je aan de Siamees doet denken, dan is dat niet zo gek. Het is namelijk eigenlijk een Siamees in een ander jasje.
Laten we het even hebben over het simpelste kattenras dat er is. Jawel, de bekende kat met de verschillende kleuren en streepjes.
Wij hebben het regelmatig over huistijgers, maar de Bombay is eigenlijk een huispanter. Hij is vernoemd naar de Indiase stad, omdat hij met zijn zwarte vacht.