Als je op zoek bent naar een nieuwe aanwinst voor je familie is de Britse korthaar een goede keuze. Deze lieve huistijger zal je hart meteen stelen.
Dit kattenras lijkt met zijn bijzondere vacht, grote oren en amandelvormige ogen wel wat op een miniversie van de poema. De abessijn is een atletisch gebouwde jager, die je een groot plezier doet met (lichamelijke) uitdagingen. Maar wist je dat de abessijn ook erg aanhankelijk is? Met zijn zachte ‘miauw’ vraagt hij regelmatig om aandacht. Wil je nog meer weten over de abessijn? Lees dan snel verder!
Abessinië (tegenwoordig Ethiopië) doet waarschijnlijk niet meteen een belletje bij je rinkelen. Vergeet Abessinië ook weer snel, want al heeft de abessijn zijn naam te danken aan dit Afrikaanse land, het is niet waar het kattenras vandaan komt. De roots van dit ras liggen ook niet in Egypte zoals soms wordt gedacht, maar op een heel ander continent. Azië, om precies te zijn en dit werd aangetoond door genetisch onderzoek. Tussen Singapore en Sri Lanka leven aan de kust van de Indische Oceaan katten die beschikken over dezelfde mutatie van het tabby-gen als de abessijn. Waarschijnlijk werden deze katten door Britse handelaren meegebracht naar het oosten van Afrika en naar Engeland, waar het ras in 1882 officieel erkend werd. Meer dan vijftig jaar later werden de eerste abessijnen in Nederland geregistreerd. De abessijn wordt gezien als een van de oudste kattenrassen ter wereld.
De abessijn heeft een getickte vacht die meestal een wildkleur heeft. Getickt betekent dat ieder haartje meerdere kleuren heeft in twee tot drie banden. Behalve op de borst, buik en de binnenkant van zijn benen heeft de abessijn overal dit kenmerkende vachtpatroon. Andere kleuren die voorkomen zijn blauw, sorrel en fawn. De lengte van de vacht is gemiddeld, al is er ook een halflangharige kat die afstamt van de abessijn: de somali. Andere opvallende uiterlijkheden zijn de grote oren die redelijk ver uit elkaar staan en de amandelvormige ogen die een zwart kohllijntje lijken te hebben. De ogen van de abessijn hebben een groene, gele of barnsteenachtige kleur. Een abessijn weegt gemiddeld tussen de vier en vijf kilo en zijn bouw is gespierd.
De abessijn straalt een zekere onafhankelijkheid en wijsheid uit. Allebei karaktertrekjes die van toepassing zijn op dit kattenras, maar daarnaast zijn deze huispoema’s erg aanhankelijk en verkeren ze graag in de buurt van hun menselijke huisgenoten. Deze zachte, gevoelige katten hebben dan ook best veel aandacht nodig. Daarnaast is de abessijn erg nieuwsgierig, speels en actief. Daarom is het belangrijk om een abessijn regelmatig een nieuwe uitdaging te geven en deze jager de mogelijkheid te geven om zijn natuurlijke instincten te volgen. Verrijking maakt het leven van een abessijn nog leuker.
Zie jij het helemaal zitten met de abessijn? Dan is het goed om te weten dat dit kattenras geplaagd wordt door een aantal erfelijke aandoeningen. Zo lijden sommige abessijnen aan de oogaandoening progressieve retina atrofie, komen er regelmatig problemen aan de knieschijf voor (patella luxatie) en hebben sommige huistijgers van dit ras last van amyloïdose (eiwitafzetting). Ons advies is daarom om een betrouwbare cattery te zoeken die bij het fokken rekening houdt met deze aandoeningen, bijvoorbeeld via rasvereniging SAN (Somali Abessijn Nederland). Op deze site tref je soms ook volwassen abessijnen die op zoek zijn naar een nieuw mandje. De prijs voor een abessijn kitten met stamboom ligt tussen de 750 en 1.000 euro.
Als je op zoek bent naar een nieuwe aanwinst voor je familie is de Britse korthaar een goede keuze. Deze lieve huistijger zal je hart meteen stelen.
De Devon Rex is afkomstig uit het Engelse Devonshire. De Devon Rex onderscheidt zich van andere kattenrassen door uiterlijk en een hun mensgerichtheid.
Als de Oosterse korthaar je aan de Siamees doet denken, dan is dat niet zo gek. Het is namelijk eigenlijk een Siamees in een ander jasje.