De Bengaal heeft het uiterlijk van een wilde boskat en het zachte karakter van een huiskat. Deze unieke combinatie maakt van de Bengaal een zogenoemde ‘gemengde wilde kat’. Heb je interesse in een Bengaal en wil je graag meer over deze kattensoort te weten komen? In dit artikel lees je meer over de Bengaalse kat!
Geschiedenis
De Bengaal is een relatief nieuw kattenras. Aan het eind van de 19e eeuw werd geëxperimenteerd met het kruisen van wilde katten uit dierentuinen met huiskatten. De Bengaal komt voort uit een huiskat en een Aziatische Luipaardkat. Aan de basis van het Bengaalse ras staat Jean Mill. Zij ging halverwege de 20e eeuw net zo lang door met het kruisen van huiskatten met Aziatische Luipaardkatten totdat ze een raszuivere generatie wist te bewerkstelligen. Deze F5-generatie is volledig tam en heeft het voorspelbare, zachte karakter van een huiskat.
Uiterlijk
De Bengaalse kat heeft een kenmerkend uiterlijk. Katten binnen dit ras zijn atletisch en hebben een gespierde bouw. De Bengaal weegt doorgaans niet meer dan 6 kilo en is ongeveer 30 centimeter hoog. Bengaalse katten hebben lange poten en in verhouding een kleine kop. Ze hebben hoge jukbeenderen en blauwe of groene amandelvormige ogen.
Vacht
De vacht van de Bengaalse kat verraadt zijn hybride afkomst. Zo heeft de Bengaalse kat een vacht die voorzien is van prachtige patronen. Op de poten hebben ze strepen of stippen. De vacht van de Bengaalse kat heeft veelal aardetinten. De meest voorkomende kleuren zijn zandkleurig, amber en goud. Het contrast tussen de patronen en de rest van de vacht is groot. Er zijn drie varianten van de patronen op de vacht van de Bengaal:
- Marbled patroon: Een marbled vacht heeft lange, horizontale strepen. De strepen zijn vloeiend en willekeurig.
- Spotted patroon: Een spotted vacht is erg populair. De vacht heeft grote een- of tweekleurige vlekken die sterk doen denken aan de vacht van de wilde Luipaardkat.
- Sparbled patroon: Een sparbled vacht vertoont een mix van een marbled en spotted patroon.
In tegenstelling tot het wilde patroon op de bovenkant, zijn de buik, binnenkant van de poten, kin en borst van de Bengaalse kat egaal wit of crèmekleurig.
Gezondheid
De gemiddelde levensverwachting van de Bengaalse kat is 12-16 jaar. Hierbij worden poezen net wat ouder dan katers.
Erfelijkheid
De Bengaalse kat kan te maken krijgen met rastypische ziekten. Bloedarmoede, degeneratie van het netvlies en hypertrofische cardiomyopathie zijn enkele erfelijke ziekten van Bengaalse katten. Een goede fokker zorgt ervoor dat alle katten op erfelijke ziektes worden getest. Op die manier wordt voorkomen dat er met Bengaalse katten wordt gefokt die erfelijke ziekten doorgeven. Ga dus altijd op zoek naar een betrouwbare fokker die op papier kan garanderen dat de kat gezond is. Daarnaast is het verstandig om de Bengaalse kat een keer paar jaar te laten controleren door de dierenarts.
Karakter
Bengaalse katten zijn dominant, maar liever niet alleen. Een temperamentvolle kat is voor hen een prima maatje. Zet een Bengaalse kat nooit bij een rustige kat. De Bengaal is namelijk erg actief en speels. Ze zijn bovendien zeer intelligent. Een woning met een grote tuin of ruim balkon vol speelmogelijkheden is voor de Bengaal ideaal. Het is belangrijk om de Bengaalse kat te blijven stimuleren door middel van spelletjes, krabpalen, klimrekken en verstopplekjes. De Bengaalse kat houdt bovendien van water, dus een waterbak vol speeltjes is voor dit kattenras een waardevolle toevoeging!
[nieuwsbrief_kennisbank]