In 1986 overleed de Australische kat Himmy op 10-jarige leeftijd. Hij woog meer dan 20 kilo, het gemiddelde gewicht van een jongetje van vijf jaar oud. Het leverde hem een ‘eervolle’ vermelding in het Guinness Book of World Records op, maar ook een te vroege dood. Hierna werd deze categorie geschrapt, omdat men niet wilde stimuleren dat mensen hun huisdieren expres vet gingen mesten om een nieuw record te vestigen. Want een kat die niet zelf meer kan lopen en in een kruiwagen van a naar b gereden moet worden zoals Himmy, dat is natuurlijk allesbehalve gezond.
Ook in Nederland is overgewicht bij huistijgers een serieus probleem. Je spreekt van overgewicht wanneer een kat tot 20 procent meer dan zijn ideale lichaamsgewicht weegt. Weegt een kat nog meer dan dat, dan is er sprake van zwaarlijvigheid (obesitas). Naar schatting valt zo’n 25 tot 30 procent (!) van de katten in ons land binnen deze categorie. Overgewicht en zwaarlijvigheid brengen allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals suikerziekte, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Voldoende reden dus om te voorkomen dat jouw huistijger te zwaar wordt, of om te zorgen dat hij weer zijn ideale gewicht bereikt. Want je wilt jouw lieve huisdier natuurlijk zo lang en zo gezond mogelijk bij je houden!
Wat is een gezond gewicht voor een kat?
Het perfecte gewicht voor jouw harige huisgenoot hangt onder andere af van het ras én het geslacht, want katers zijn over het algemeen wat zwaarder. Een Europese korthaar, oftewel een huis-, tuin- en keukenkat, mag bijvoorbeeld gemiddeld tussen de 3,5 en 4,5 kilo wegen. Maar een groot ras als de Maine Coon kan wel 5 tot 9 kilo wegen en nog steeds gezond zijn. Als je de ribben niet goed kunt voelen vanwege een vetlaagje, je huistijger geen taille meer heeft en misschien zelfs een hangbuikje, dan is je kat waarschijnlijk te zwaar.
Hoe kun je overgewicht bij je kat voorkomen?
‘Liever voorkomen dan genezen’. Het is een wijze uitspraak die ook hier van toepassing is. Een gezond gewicht begint bij de juiste (hoeveelheid) voeding veren voldoende beweging. Wilde katten eten zo’n tien tot twintig keer per dag een kleine portie, waar ze dan ook nog eens behoorlijk voor moeten werken. Probeer de natuur zoveel mogelijk na te bootsen door je huistijger minimaal twee keer op een dag eten te geven en maak gebruik van de tabel op de verpakking om te zien hoe groot je de porties moet maken.
Daarnaast is er niks mis mee als je kat een beetje moeite moet doen om zijn maaltje bij elkaar te scharrelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voerbal of een snack roll, waarbij je kat gestimuleerd wordt om in beweging te komen en zo de brokjes of snoepjes eruit weet te krijgen. Op Kattenveertjes.nl vind je nog veel meer leuke producten die het leven van jouw huistijger verrijken. En mocht je jouw poezenbeest af en toe willen verwennen, kies dan voor een gezonde snack, zoals Trixie PREMIO Chicken Matatabi Tenders of wat kattengras.
Spelen helpt je kat om op een leuke manier af te vallen
Mocht je kat toch te zwaar zijn geworden, wat met name snel kan gebeuren bij gecastreerde of gesteriliseerde katers en poezen, dan is het zaak om dit aan te pakken. Dit is wel een kwestie van geduld, want te snel afvallen kan gevaarlijk zijn voor je huistijger, omdat er leververvetting kan optreden.
Kijk eerst eens kritisch naar de voeding die je jouw kat geeft en vraag eventueel advies over speciaal dieetvoer aan je dierenarts. Daarnaast is het belangrijk om je kat weer in beweging te krijgen. Hier zal hij in het begin misschien helemaal geen zin in hebben, want zijn conditie is tot het nulpunt gedaald, maar door rustig te beginnen en uit te vinden wat zijn favoriete speeltjes zijn, krijg je langzaamaan die pondjes er wel af.
Probeer iedere dag op minimaal twee vaste momenten zo’n tien tot vijftien minuten lekker samen met je huistijger te spelen, bijvoorbeeld met een hengel. Daarnaast kun je op verschillende plekken in huis kattenspeeltjes neerleggen waar hij zelf mee aan de gang kan, zoals Kattenveertjes, muisjes of een verenstokje met zuignap. En laat hem maar lekker werken voor zijn eten, door gebruik te maken van een Activity Board of een ander soort voerpuzzel. Zo zorg je er op een leuke manier voor dat jouw lieve huisdier op een gezonde manier zijn ideale gewicht bereikt!