MIS ONZE EARLYBIRD ACTIE NIET!
Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

MEER DAN 80.000 PRODUCTEN VERKOCHT

NU BESTELD = MAANDAG 15 APRIL VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €39.99

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Hoe maak je een kat minder schuw?

Hoe maak je een kat of kitten minder schuw? Want de mens is natuurlijk wel een heel groot wezen! Kan je die wel vertrouwen?

Hoe maak je een kat of kitten minder schuw?

Als het aan jou lag zou je waarschijnlijk de hele dag wel lekker met je kat willen knuffelen. Maar wat nu als je kat schuw is? Als je in de buurt komt verstopt hij zich of begint naar je te blazen en die knuffelsessies waar je zoveel zin in had lijken heel ver weg. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om een kat minder schuw te maken. We moeten wel eerlijk zeggen dat dit bij een kitten makkelijker gaat dan bij een volwassen kat. Maar ook bij een volwassen huistijger kun je met veel geduld nog heel wat bereiken.

Waarom is een kat schuw?

Er zijn verschillende redenen waarom een kat of kitten schuw is, maar de meest voorkomende oorzaak is dat een kat niet goed gesocialiseerd is. Dit komt bijvoorbeeld voor bij katten die in de eerste weken van hun leven geen menselijk contact hebben ervaren. Een andere reden kan zijn dat de moederpoes of een andere volwassen harige huisgenoot angstig is en kittens dit gedrag overnemen. De volwassenen weten het tenslotte het beste! Verder kan er nog sprake zijn van erfelijke aanleg, of de kitten of de volwassen kat heeft ergens in zijn leventje een trauma opgelopen, bijvoorbeeld door mishandeling.

Bezint eer ge begint

Denk van tevoren goed na of jij de tijd en het geduld hebt om een schuwe kat of kitten in huis te nemen. Het beestje heeft er tenslotte niets aan als hij alleen maar verder verwildert en je wilt zelf ook geen kat in huis waarbij je nauwelijks in de buurt kunt komen. Maar het kan ook een hele mooie ervaring zijn om langzaam het vertrouwen van een dier te winnen en een hechte band op te bouwen.

Een schuwe kitten omtoveren in een schootkat

comfycavegrijs

Het merendeel van de kittens dat uit een warm nestje komt, is goed gesocialiseerd. Sommige kittens hebben echter niet zo’n goede start en brengen hun eerste weken in het wild door, bijvoorbeeld omdat moeder een verwilderde kat is. Deze kittens belanden vaak in het asiel. Hoe mooi is het als je zo’n kitten een comfortabel mandje, leuke kattenspeeltjes, lekker eten en een hoop liefde kan bieden? Heb je al een volwassen huistijger, dan kan hij of zij een positieve invloed hebben op de kitten door het goede voorbeeld te geven. Maar mocht je nog geen volwassen kat in huis hebben, dan kun je ook overwegen om een tweede, goed gesocialiseerde kitten te adopteren.

Wanneer je een schuwe kitten mee naar huis neemt, kun je hem het beste eerst enkele weken laten wennen in één kamer. Zet hier al zijn spulletjes neer en zorg voor wat verstopplekjes, zoals een beschut kattenmandje. Ga regelmatig in deze kamer zitten en laat de kitten naar jou toekomen wanneer hij daaraan toe is. Het helpt ook als de kitten jou gaat associëren met leuke dingen, zoals eten en spelen. Probeer bijvoorbeeld of hij uit je hand durft te eten, of ga rustig naast het voerbakje zitten. En op een gegeven moment is hij er vast wel voor in om samen met de hengel te spelen. Kattenveertjes zijn ideaal om samen te spelen. Rol het kattenveertje door de kamer en de kitten zal gaan jagen en ervaart dit als iets goeds!

Zo maak je een volwassen kat minder schuw

Zoals gezegd vergt het wat meer geduld om het vertrouwen van een volwassen huistijger te winnen. Naast de bovenstaande tips (samen spelen, voer uit je hand geven) kun je overwegen om de schuwe kat in je slaapkamer onder te brengen. Wanneer jij rustig in bed ligt zal zijn nieuwsgierigheid waarschijnlijk zijn angst overwinnen en durft hij wel bij je in de buurt te komen. Let op dat je de kat niet recht in zijn ogen aankijkt (dat kan opgevat worden als een teken van agressie), maar kijk een beetje langs hem heen en knipper rustig met je ogen. En beloon hem met een lekkere snack als hij weer een stapje in de goede richting heeft gezet.

Meer lezen over dit onderwerp?

Algemeen
Waarom jaagt mijn kat?

Katten staan bekend om hun jachtinstinct. Mensen denken vaak maar mijn kat krijgt genoeg eten van ons waarom jagen ze dan nog? Ze zijn van nature roofdieren en hebben een aangeboren drang om te jagen en te doden. Maar waarom jagen katten eigenlijk? In deze blog bespreken we de redenen achter het jachtgedrag van katten: […]

Algemeen
Veilig de zomer door met jouw kat en/of poes!

Het is altijd een mooi plaatje, jouw huistijger die lekker in het zonnetje ligt te slapen en te genieten. Maar zodra de temperatuur begint op te lopen .....

Jij en je kat
Alles wat je als kattenbaasje moet weten over de kattenbak

Alles wat je als kattenbaasje moet weten over de kattenbak

VRAGEN?

WÉL VOOR DE POES!

Kattenveertjes is hét adres voor speelgoed voor jouw kat en katten gerelateerde artikelen! 

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Stuur ons een berichtje via info@kattenveertjes.nl of via Facebook

Alle producten worden verzonden vanuit ons magazijn in Heerhugowaard.

INFORMATIE

Veilig afrekenen met:
  • iDEAL
  • Paypal
  • Belfius Direct Net
  • Credit card
  • KBC/CBC
  • Bancontact / Mister Cash
  • Klarna Achteraf betalen
  • Veilig en gemakkelijk betalen per bankoverschrijving

10% KORTING OP JOUW BESTELLING?

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!

Kattenveertjes

Reageert meestal binnen een half uur
Welkom op de Live hulp en advies chat van Kattenveertjes.nl! Ik help je graag verder om antwoord op jouw vraag te vinden of wegwijs te worden op onze site.
Start chat
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van kattenveertjes.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 2642 reviews.