Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

MEER DAN 80.000 PRODUCTEN VERKOCHT

NU BESTELD = MAANDAG VERZONDEN

GRATIS VERZENDING VANAF €39.99

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Kattenveertjes_logo

dé kattenspeelgoed specialist

Hoe herken je pijn bij je kat?

Het kan soms lastig te bepalen zijn of een kat pijn heeft. Het zit in hun natuur om pijn, kwaaltjes of andere zwaktes te verbergen aangezien ze dan een gemakkelijke prooi kunnen zijn.

Het kan soms lastig te bepalen zijn of een kat pijn heeft. Het zit in hun natuur om pijn, kwaaltjes of andere zwaktes te verbergen aangezien ze dan een gemakkelijke prooi kunnen zijn. Om zichzelf te beschermen gaan ze bewust proberen om hun pijn weg te stoppen. Echter stralen ze onbewust wel signalen uit. Verandering in gedrag, gezichtsuitdrukking of eetgedrag zijn belangrijke signalen die je als poezenbaasje best snel opmerkt. We zetten er voor jou alvast een aantal op een rij zodat je beter weet waar je kunt of moet op letten.

Pijn herkennen aan het gedrag van je kat

 • Terugtrekken: Wanneer een kat pijn heeft, zal hij de neiging hebben om zich te verstoppen omdat hij dan eigenlijk liever met rust wordt gelaten. Zo kan hij zich plots terugtrekken op plaatsen waar hij normaal nooit gaat zitten en met schrik reageren op prikkels of zelfs vluchten als je dichter bij hem komt.
 • Minder wassen: Ziet jouw kat er plots wat onverzorgd uit? Dan kan het zijn dat je kat pijn heeft en zich daarom ook minder gaat wassen. Ook het omgekeerde kan. Is er een specifieke plaats die hij extreem gaat likken, dan kan het zijn dat het net daar pijn heeft.
 • Verminderde interesse: Zijn bewegende dingen of vogels plots niet meer interessant? Je kat ligt misschien vaker met zijn ogen dicht en zal minder rond kijken om te zien wat er in zijn omgeving gebeurt. Ook zal hij niet gemotiveerd zijn om te spelen.
 • Lusteloosheid: Een kat met pijn zal minder actief zijn. Zo zal hij bijvoorbeeld minder goed of hoog springen, meer slapen, minder rondlopen. Merk je op dat je kat abnormaal rustig is en enkel ligt, dan kan er iets aan de hand zijn. Bij pijn kan zal je kat misschien ook minder gaan rekken en strekken om zo extra pijn te vermijden. Zo zie je dat hij misschien moeite heeft bij het opstaan of wandelen.
 • Niet willen aangeraakt worden: Gaat je kat plots blazen of bijten wanneer je hem wilt strelen, borstelen op oppakken? Het kan zijn dat hij deze aanrakingen of handelingen minder goed verdraagt. Hij zal dit dus aangeven met een miauw of uithaal. Ook kan het zijn dat hij plots minder dicht bij je komt liggen.
 • Minder eetlust: Wanneer een kat zich niet lekker voelt kan hij minder gaan eten of zelfs helemaal niet meer eten en drinken. Dit kan al snel een groot probleem worden. Het eetgedrag van je pluizenbol is dus zeker een belangrijke observatie.
 • Agressie: Je lieve huistijger kan plots veranderen in een boze, grumpy kat die agressief zal reageren op jouw pogingen tot interactie.
 • Gebruik van de kattenbak: Wanneer een kat plots een andere plaats gaat zoeken om zijn behoefte te gaan doen, kan het zijn dat hij niet meer in de kattenbak kan of wil. Dit kan ofwel te maken hebben met stress of met pijn, ook wanneer hij wel nog in de kattenbak plast maar het niet meer begraaft.

Pijn herkennen aan zijn houding en gezichtsuitdrukking

Wanneer een kat pijn ervaart, zal hij proberen om een comfortabele houding aan te nemen die zo weinig mogelijk pijn geeft en je zult misschien merken dat hij ineens niet meer in een bolletje gaat liggen of in zijn normale positie gaat slapen. Zo kan het zijn dat hij plots in een soort van gehurkte positie gaat zitten, met gespannen spieren. Ook wanneer zijn hoofd wat lager hangt of zijn rug meer gebold is, kan dit een teken van pijn zijn. Ook aan zijn gezicht kun je zien hoe een kat zich voelt. Met gesloten of halfopen oogjes, platte oren, gespannen snorharen en mond zul je zien dat je kat een andere gezichtsuitdrukking heeft.

Het is dus belangrijk om je kat goed te kennen en zo ook te weten wanneer hij zich anders en abnormaal gaat gedragen. Indien je je huistijger goed in de gaten houdt, kun je er snel bij zijn en een bezoekje aan de dierenarts inplannen. Zo kan er snel iets gedaan worden aan de pijn en de oorzaak ervan. Een goede observatie is dus zeker een belangrijk deel van de verzorging van je huiskat.

Meer lezen over dit onderwerp?

Algemeen
Waarom een kat het beste huisdier is?

Zeven redenen waarom eigenlijk iedereen een kat zou moeten hebben. Wat ze zijn echt een super leuke huisgenoot! Altijd in voor een gesprek 😉

Jij en je kat
Zit er in jouw huistijger een felle jager?

Groot of kleine, alle katachtigen zijn in ieder geval op één vlak gelijk: het zijn jagers! Zit er in jouw kleine huiskat een huistijger?

Algemeen
Verrijking voor je binnenkat: Tips voor uitdaging en plezier

Natuurlijk heeft jouw kat basisbehoeften. Denk maar aan op tijd gezonde voeding en water, een veilige rustige slaapplek en een hygiënische plek...

VRAGEN?

WÉL VOOR DE POES!

Kattenveertjes is hét adres voor speelgoed voor jouw kat en katten gerelateerde artikelen! 

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Wij horen het graag!

Stuur ons een berichtje via info@kattenveertjes.nl of via Facebook

Alle producten worden verzonden vanuit ons magazijn in Heerhugowaard.

INFORMATIE

Veilig afrekenen met:
 • iDEAL
 • Paypal
 • Belfius Direct Net
 • Credit card
 • KBC/CBC
 • Bancontact / Mister Cash
 • Klarna Achteraf betalen
 • Veilig en gemakkelijk betalen per bankoverschrijving

10% KORTING OP JOUW BESTELLING?

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op jouw volgende bestelling!

Kattenveertjes

Reageert meestal binnen een half uur
Welkom op de Live hulp en advies chat van Kattenveertjes.nl! Ik help je graag verder om antwoord op jouw vraag te vinden of wegwijs te worden op onze site.
Start chat
De waardering van kattenveertjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 2515 reviews.