Hoe herken je pijn bij je kat?

Het kan soms lastig te bepalen zijn of een kat pijn heeft. Het zit in hun natuur om pijn, kwaaltjes of andere zwaktes te verbergen aangezien ze dan een gemakkelijke prooi kunnen zijn. Om zichzelf te beschermen gaan ze bewust proberen om hun pijn weg te stoppen. Echter stralen ze onbewust wel signalen uit. Verandering in gedrag, gezichtsuitdrukking of eetgedrag zijn belangrijke signalen die je als poezenbaasje best snel opmerkt. We zetten er voor jou alvast een aantal op een rij zodat je beter weet waar je kunt of moet op letten.

Pijn herkennen aan het gedrag van je kat

  • Terugtrekken: Wanneer een kat pijn heeft, zal hij de neiging hebben om zich te verstoppen omdat hij dan eigenlijk liever met rust wordt gelaten. Zo kan hij zich plots terugtrekken op plaatsen waar hij normaal nooit gaat zitten en met schrik reageren op prikkels of zelfs vluchten als je dichter bij hem komt.
  • Minder wassen: Ziet jouw kat er plots wat onverzorgd uit? Dan kan het zijn dat je kat pijn heeft en zich daarom ook minder gaat wassen. Ook het omgekeerde kan. Is er een specifieke plaats die hij extreem gaat likken, dan kan het zijn dat het net daar pijn heeft.
  • Verminderde interesse: Zijn bewegende dingen of vogels plots niet meer interessant? Je kat ligt misschien vaker met zijn ogen dicht en zal minder rond kijken om te zien wat er in zijn omgeving gebeurt. Ook zal hij niet gemotiveerd zijn om te spelen.
  • Lusteloosheid: Een kat met pijn zal minder actief zijn. Zo zal hij bijvoorbeeld minder goed of hoog springen, meer slapen, minder rondlopen. Merk je op dat je kat abnormaal rustig is en enkel ligt, dan kan er iets aan de hand zijn. Bij pijn kan zal je kat misschien ook minder gaan rekken en strekken om zo extra pijn te vermijden. Zo zie je dat hij misschien moeite heeft bij het opstaan of wandelen.
  • Niet willen aangeraakt worden: Gaat je kat plots blazen of bijten wanneer je hem wilt strelen, borstelen op oppakken? Het kan zijn dat hij deze aanrakingen of handelingen minder goed verdraagt. Hij zal dit dus aangeven met een miauw of uithaal. Ook kan het zijn dat hij plots minder dicht bij je komt liggen.
  • Minder eetlust: Wanneer een kat zich niet lekker voelt kan hij minder gaan eten of zelfs helemaal niet meer eten en drinken. Dit kan al snel een groot probleem worden. Het eetgedrag van je pluizenbol is dus zeker een belangrijke observatie.
  • Agressie: Je lieve huistijger kan plots veranderen in een boze, grumpy kat die agressief zal reageren op jouw pogingen tot interactie.
  • Gebruik van de kattenbak: Wanneer een kat plots een andere plaats gaat zoeken om zijn behoefte te gaan doen, kan het zijn dat hij niet meer in de kattenbak kan of wil. Dit kan ofwel te maken hebben met stress of met pijn, ook wanneer hij wel nog in de kattenbak plast maar het niet meer begraaft.

Pijn herkennen aan zijn houding en gezichtsuitdrukking

Wanneer een kat pijn ervaart, zal hij proberen om een comfortabele houding aan te nemen die zo weinig mogelijk pijn geeft en je zult misschien merken dat hij ineens niet meer in een bolletje gaat liggen of in zijn normale positie gaat slapen. Zo kan het zijn dat hij plots in een soort van gehurkte positie gaat zitten, met gespannen spieren. Ook wanneer zijn hoofd wat lager hangt of zijn rug meer gebold is, kan dit een teken van pijn zijn. Ook aan zijn gezicht kun je zien hoe een kat zich voelt. Met gesloten of halfopen oogjes, platte oren, gespannen snorharen en mond zul je zien dat je kat een andere gezichtsuitdrukking heeft.

Het is dus belangrijk om je kat goed te kennen en zo ook te weten wanneer hij zich anders en abnormaal gaat gedragen. Indien je je huistijger goed in de gaten houdt, kun je er snel bij zijn en een bezoekje aan de dierenarts inplannen. Zo kan er snel iets gedaan worden aan de pijn en de oorzaak ervan. Een goede observatie is dus zeker een belangrijk deel van de verzorging van je huiskat.

In dit artikel

Nieuwste artikelen

Zomerplezier voor Je Kat: Tips en Tricks voor Huis en Tuin

Belang van sociale interactie voor katten

Katten en het buitenleven: Veilig genieten!

Alternatieve therapieën voor katten

Terwijl wij genieten van het mooie weer, kunnen de stijgende temperaturen en de verandering in omgeving ook uitdagingen met zich meebrengen voor onze katten. Hier zijn enkele manieren waarop je je kat kunt ondersteunen en ervoor kunt zorgen dat ze zich comfortabel en gelukkig voelt tijdens de zomer, zowel binnen als buiten in de tuin.
Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.
Buiten zijn biedt katten de mogelijkheid om te verkennen, te spelen en hun natuurlijke instincten te volgen. Toch brengt het buitenleven ook enkele risico's met zich mee. In deze blog delen we praktische tips en richtlijnen om je kat veilig te laten genieten van zijn avonturen buiten.
Ontdek hoe alternatieve therapieën zoals acupunctuur, chiropractie en kruidengeneeskunde bijdragen aan het welzijn van jouw kat. Een holistische aanpak ondersteunt niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van je harige vriend.
Door regelmatig nieuw speelgoed aan te bieden, kun je verveling voorkomen, hun jachtinstinct prikkelen en gedragsproblemen verminderen. Het zorgt bovendien voor een gebalanceerde speelomgeving die aansluit bij hun natuurlijke behoeften.
Van interactieve speeltunnels tot voerpuzzels en klim- en krabmeubels, deze speeltjes stimuleren hun natuurlijke instincten en zorgen voor mentale en fysieke activiteit. Ontdek hoe je het welzijn van je kat kunt verbeteren door de juiste speeltjes te kiezen voor een boeiende binnenomgeving.