Due to crowds, your parcel may take longer to arrive!
Kattenveertjes_logo

the cat toy specialist

MORE THAN 80,000 PRODUCTS SOLD

ORDERED NOW = SHIPPED MONDAY 4 DECEMBER

FREE SHIPPING FROM €39.99

Kattenveertjes_logo

the cat toy specialist

Kattenveertjes_logo

the cat toy specialist

Do you want an indoor cat or outdoor cat?

Do you let your cat outside? In late 2019, two lawyers affiliated with Tilburg University argued that it is illegal to let your cat outside.

Laat jij jouw kat naar buiten?

Eind 2019 stelden twee juristen, verbonden aan de Tilburg University, dat het illegaal is om je kat naar buiten te laten. Nederland is namelijk volgens Europese regelgeving verplicht om bepaalde diersoorten te beschermen en een poezenbeest maakt nu eenmaal geen onderscheid tussen een veel voorkomende huismuis en een ernstig bedreigde kuifleeuwerik.

Wat volgde was een interessante discussie over het wel of niet naar buiten laten van katten. Sommigen vonden het zielig om een kat zijn hele leven binnen te houden, anderen namen het op voor de 140 miljoen dieren die in Nederland naar schatting per jaar door katten gedood worden. Uiteindelijk liep het met een sisser af. Althans, voor de kattenbaasjes die hun huisdier graag naar buiten laten. Politici zien het niet zitten om mensen te verplichten hun kat binnen te houden. Maar wat is nu beter voor een huistijger: naar buiten of binnen blijven?

De voor- en nadelen van een kat naar buiten laten

Advantages:

Buiten kan een kat echt kat zijn. Tenminste, als hij een tuin tot zijn beschikking heeft en niet in een versteende omgeving woont. Lekker krabben aan een boom, achter insecten aanjagen en allemaal geurtjes opsnuiven. Een kat die naar buiten mag, krijgt over het algemeen meer beweging en loopt dus minder risico op overgewicht. Daarnaast kan hij zich uitleven in de natuur en zal hij daardoor rustiger zijn in huis.

Katten lopen buiten echter ook meer risico, bijvoorbeeld om aangereden te worden. Daarnaast kan je kat weglopen, een giftige substantie zoals rattengif binnenkrijgen of aangevallen worden door een ander dier (vos, hond, etc.). Ook komt een buitenkat vaker in aanraking met soortgenoten en wil dit nog weleens in ruzie ontaarden. Je poezenbeest kan hierbij krabben oplopen die misschien gaan ontsteken of een abces worden, met een hoge dierenartsrekening als gevolg. Bovendien is er meer risico op het oplopen van een besmettelijke ziekte, want helaas nemen sommige baasjes het niet zo nauw met het inenten van hun huisdieren.

Nadelen:

Naast voordelen zijn er dus ook nadelen aan je kat naar buiten laten gaan. Je moet zelf de afweging maken of je kunt leven met de risico’s, of dat je jouw huistijger liever binnenhoudt. Maar het hangt ook af van het karakter van je kat. Sommige katten vinden het best leuk buiten, maar vinden het binnen nog veel fijner, terwijl andere poezenbeesten tegen de muren opvliegen als ze niet naar buiten mogen.

Als je besluit om je kat naar buiten te laten gaan, zorg dan in ieder geval dat hij gechipt is, zijn vaccinaties ieder jaar krijgt en gesteriliseerd/gecastreerd is. Overweeg om een kattenluikje te plaatsen, zodat je harige huisgenoot naar binnen en buiten kan wanneer hij wil. Het luikje kun je ook op bepaalde tijdstippen sluiten, bijvoorbeeld ’s nachts, zodat je huistijger niet vergeet dat het binnen ook best fijn is!

Sommige katten blijven liever binnen

Soms kun je niet anders dan je kat binnenhouden, bijvoorbeeld als je in een flat woont of aan een hele drukke weg. Deze katten kunnen een prima leventje leiden, zeker als ze van kitten af aan binnen zijn geweest en eigenlijk niet beter weten. Voor binnenkatten is het wel goed dat hun natuurlijke gedrag door middel van enrichment zoveel mogelijk gestimuleerd wordt. Spelen is voor een huistijger die binnen blijft dan ook erg belangrijk. Kattenspeeltjes, zoals onze Kattenveertjes, zorgen ervoor dat binnenkatten hun energie kwijt kunnen. Of laat hem lekker achter de Crazy Hunter aanjagen! En geef je kat niet iedere dag zijn brokjes op een presenteerblaadje, maar laat hem er maar wat moeite voor doen, bijvoorbeeld met een Trixie Cat Activity Fun Board.

Read more on this topic?

General
What health problems do we see more often in older cats?

Unfortunately, as your sweet house tiger gets older, there is also more chance of age-related ailments. From around 11 years of age, cats are considered 'senior'. It often comes with age, but that does not mean we can alleviate the discomforts associated with it. After all, we naturally want our senior cat to have a nice, comfortable old [...]

General
Cats and babies: this is how to prepare a house tiger!

The arrival of a baby is a joyous occasion. For the humans in the house at least, but your cat might not quite agree

General
Safe summer with your cat and/or kitty!

It's always a pretty picture, your pet tiger sleeping and enjoying the sunshine. But as soon as the temperature starts to rise .....

QUESTIONS?

KITTY!

Kattenveertjes is the address for toys for your cat and cat-related items! 

Do you have a question, comment or suggestion? We would love to hear from you!

Send us a message at info@kattenveertjes.nl or on Facebook

All products are shipped from our warehouse in Heerhugowaard.

INFORMATION

Menu
Secure checkout with:
  • iDEAL
  • Paypal
  • Belfius Direct Net
  • Credit card
  • KBC/CBC
  • Bancontact / Mister Cash
  • Klarna Post-payment
  • Safe and easy payment by bank transfer

10% DISCOUNT ON YOUR ORDER?

Subscribe to our newsletter and receive 10% discount on your next order!

Kattenveertjes

Usually responds within half an hour
Welcome to the Live help and advice chat from Kattenveertjes.co.uk! I'll be happy to help you find answers to your questions or find your way around our site.
Start chat
The rating of catfeathers.co.uk/ at WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 based on 2559 reviews.