De slaaphouding van je kat

Katten slapen graag en veel, verschillende dutjes tijdens de dag en nacht. Of het nu gaat om een diepe slaap, een kort middagdutje of gewoon een wat soezen. Je kunt je kat echt overal zien slapen: op een vensterbank, bij het raam, in zijn mandje, in bed, op de bank, in de kledingkast of zelfs onder de bank. Als kattenbaasje zie je je huistijger wel eens in heel wat verschillende houdingen liggen. Waarom gaan ze zo gaan liggen? Wist je dat de slaaphouding van je kat ook veel zegt over hoe hij zich voelt? De betekenis achter de verschillende slaaphoudingen ontdek je verder in deze blog van Kattenveertjes.

De meest voorkomende slaaphoudingen en hun betekenis

  • Zoals een brood: De kat zit met de voorpootjes onder de borst gevouwen. Deze houding die geeft aan dat de kat alert blijft. Ook al is hij aan het soezen, in deze positie zijn katten meestal niet helemaal aan het slapen. Het betekent dat je kat tevreden en ontspannen is en zich ook veilig voelt.
  • Op de rug, buik omhoog: Als jouw kat op de rug ligt en dus met zijn buik naar boven, betekent dit dat hij zich volledig veilig en op zijn gemak voelt. De buik is namelijk de meest kwetsbare plek van een kat en zal die dus alleen maar laten zien als hij zich helemaal zorgeloos voelt. Wanneer je jouw kat in deze positie vindt, kun je er dus van uitgaan dat hij jou helemaal vertrouwt. Ook in de zomer bij warmere temperaturen gaat je kat al wat gauwer in een uitgestrekte positie liggen met zijn buikje open. Ga je pluizenbol dan vooral niet gaan storen, want dat zal hij niet fijn vinden.
  • Op zijn zij: Vaak slapen katten heel diep als ze op hun zij liggen en je kunt ze dan ook soms zien dromen. Ligt je kat op dus op zijn zij? Dan voelt hij zich op zijn gemak en stoor je hem beter niet. Het is voor hen de meest comfortabele positie.
  • Opgerold zoals een donut: Deze houding betekent dat de kat in een diepe slaap is en niet gestoord wil worden. Als het koud is, is het ook een handige manier om warm te blijven. Door zich in een bolletje te rollen, met hun snuit tussen de pootjes en de staart om zich heen gekruld, geven ze de koude geen kans. Ze houden niet alleen zichzelf warm, maar ze houden ook hun buik en vitale organen verborgen en veilig.
  • Verstopt in of onder iets: Je vindt je kat misschien wel eens in de kleerkast, in een doos of onder het bed. Lekker verstopt liggen, zorgt voor een gevoel van veiligheid, warmte en comfort. In een open ruimte is er meer kans op eventueel gevaar. Ze wurmen zich daarom graag in kleine ruimtes, omdat ze zich daar veilig voelen. Kruipt je kat eventjes weg in een donker plekje om te slapen, maak je geen zorgen, hij heeft enkel nood aan wat stilte en afzondering.
  • Op de schoot: Een kat die jouw gezelschap komt opzoeken en bovenop je schoot of ander lichaamsdeel in slaap valt is heerlijk. En het toont ook hoe jouw huistijger jou helemaal vertrouwt. En ja, het heeft ook wel wat met je lichaamstemperatuur te maken.
  • In de kattenbak: Deze laatste willen we zeker niet overslaan, want als jouw pluizenbol plots in de kattenbak slaapt, is dit nooit een goed teken. Je kat kan bijvoorbeeld ziek zijn, pijn hebben of stress ervaren. Raadpleeg dan zeker zo snel mogelijk je dierenarts.

Ongeacht de slaapplek en dagelijkse routine van jouw pluizige vriend, kan zijn slaaphouding je dus veel vertellen over hoe hij zich voelt hoe hij zijn omgeving waarneemt.

 

Kattenblog De slaaphouding van je kat (1)

In dit artikel

Nieuwste artikelen

Zomerplezier voor Je Kat: Tips en Tricks voor Huis en Tuin

Belang van sociale interactie voor katten

Katten en het buitenleven: Veilig genieten!

Alternatieve therapieën voor katten

Terwijl wij genieten van het mooie weer, kunnen de stijgende temperaturen en de verandering in omgeving ook uitdagingen met zich meebrengen voor onze katten. Hier zijn enkele manieren waarop je je kat kunt ondersteunen en ervoor kunt zorgen dat ze zich comfortabel en gelukkig voelt tijdens de zomer, zowel binnen als buiten in de tuin.
Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.
Buiten zijn biedt katten de mogelijkheid om te verkennen, te spelen en hun natuurlijke instincten te volgen. Toch brengt het buitenleven ook enkele risico's met zich mee. In deze blog delen we praktische tips en richtlijnen om je kat veilig te laten genieten van zijn avonturen buiten.
Ontdek hoe alternatieve therapieën zoals acupunctuur, chiropractie en kruidengeneeskunde bijdragen aan het welzijn van jouw kat. Een holistische aanpak ondersteunt niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van je harige vriend.
Door regelmatig nieuw speelgoed aan te bieden, kun je verveling voorkomen, hun jachtinstinct prikkelen en gedragsproblemen verminderen. Het zorgt bovendien voor een gebalanceerde speelomgeving die aansluit bij hun natuurlijke behoeften.
Van interactieve speeltunnels tot voerpuzzels en klim- en krabmeubels, deze speeltjes stimuleren hun natuurlijke instincten en zorgen voor mentale en fysieke activiteit. Ontdek hoe je het welzijn van je kat kunt verbeteren door de juiste speeltjes te kiezen voor een boeiende binnenomgeving.