De kat en zijn vachtverzorging

Katten wassen zich vaak en houden zichzelf graag schoon. Maar soms heeft een kat toch wat extra hulp nodig. Klitten lossen zich bijvoorbeeld meestal niet vanzelf op, en ook andere vachtproblemen moeten we aanpakken met een regelmatige verzorging.

Langharige katten, oudere katten, katten met overgewicht en katten die ziekerig zijn, hebben regelmatig vachtverzorging nodig. Zij kunnen het wat moeilijker vinden om zichzelf goed genoeg te wassen. Het is dan van belang dat je je pluizenbol een handje helpt door hen regelmatig te kammen of te borstelen. Zo verwijder je losse haren uit de vacht en voorkomt je klitten of het vervilten van de vacht. Klitten kunnen zeer pijnlijk zijn, dus wacht dus zeker niet te lang om je kat een relaxte borstelbeurt te geven. Het borstelen zorgt voor een mooie glans, bevordert de doorbloeding van de huid en het is ook nog eens goed voor de relatie tussen kat en mens. Veel katten genieten best wel van het strelen van de borstel. En jij als katteneigenaar profiteert van de vachtverzorging: ieder kattenhaartje die in de borstel blijft hangen, kan niet meer op je bank, bed of kledij belanden.

Hoe borstel je je kat?

Laat je kat eerst wennen aan de borstel. Laat de borstel bijvoorbeeld een paar dagen ergens in het zicht liggen zodat je kat eraan kan wennen en onderzoeken. Wacht een rustig moment af om je kat voor het eerst te borstelen. Ga dus niet aan de slag wanneer je kat een humeur heeft of vol energie is. Een beter moment is wanneer je kat rustig is, of zichzelf al aan het wassen is. Start dan met je kat eerst gewoon te aaien met je hand. Aai hem daarna zachtjes met de borstel en ga weer verder met je hand. Je kunt je hand en borstel dus telkens afwisselen. Geeft je kat aan dat hij er echt geen zin in heeft, is het beter om te stoppen en het op een ander moment weer eens te gaan proberen. Met dwingen, ga je geen vooruitgang boeken. Wacht dus tot je kat de borstel fijn vindt en accepteert. Zo kom je er ook zonder kleerscheuren uit. Let ook op dat je nooit tegen de haren in kamt of borstelt. Geduld en rust zijn belangrijk en om je pluizenbol te belonen, kun je natuurlijk ook even een lekkere snack bij de hand houden.

De juiste voeding voor een mooie vacht

Een mooie, zachte en gezonde vacht komt ook door de juiste voeding. Een gezond, evenwichtig menu is dus belangrijk. Vooral eiwitten zijn belangrijk. En er zijn altijd ook voedingssupplementen, speciale voeding of oliën die een gezonde huid bevorderen. Indien er in zijn maagje toch haarballen ontstaan, kun je kattengras in huis halen. Dit helpt om de haarballen naar buiten te krijgen.

Controleer de vacht regelmatig

Goed naar je kat kijken en observeren is altijd goed. Wast hij zichzelf nog goed? Zijn er klitten? Kan hij nog overal goed bij? Dan weet je ook snel genoeg of je kat wat extra hulp nodig heeft. En natuurlijk kun je ondertussen ook goed controleren op vlooien of teken in de vacht om daar ook snel bij te kunnen zijn. Te veel kammen of borstelen is niet goed, maar door je kat af en toe te borstelen en daarmee ook de huid te masseren, versterk je ook jouw band met je kat. Dat is natuurlijk ook gewoon super fijn!

In dit artikel

Nieuwste artikelen

Zomerplezier voor Je Kat: Tips en Tricks voor Huis en Tuin

Belang van sociale interactie voor katten

Katten en het buitenleven: Veilig genieten!

Alternatieve therapieën voor katten

Terwijl wij genieten van het mooie weer, kunnen de stijgende temperaturen en de verandering in omgeving ook uitdagingen met zich meebrengen voor onze katten. Hier zijn enkele manieren waarop je je kat kunt ondersteunen en ervoor kunt zorgen dat ze zich comfortabel en gelukkig voelt tijdens de zomer, zowel binnen als buiten in de tuin.
Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.
Buiten zijn biedt katten de mogelijkheid om te verkennen, te spelen en hun natuurlijke instincten te volgen. Toch brengt het buitenleven ook enkele risico's met zich mee. In deze blog delen we praktische tips en richtlijnen om je kat veilig te laten genieten van zijn avonturen buiten.
Ontdek hoe alternatieve therapieën zoals acupunctuur, chiropractie en kruidengeneeskunde bijdragen aan het welzijn van jouw kat. Een holistische aanpak ondersteunt niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van je harige vriend.
Door regelmatig nieuw speelgoed aan te bieden, kun je verveling voorkomen, hun jachtinstinct prikkelen en gedragsproblemen verminderen. Het zorgt bovendien voor een gebalanceerde speelomgeving die aansluit bij hun natuurlijke behoeften.
Van interactieve speeltunnels tot voerpuzzels en klim- en krabmeubels, deze speeltjes stimuleren hun natuurlijke instincten en zorgen voor mentale en fysieke activiteit. Ontdek hoe je het welzijn van je kat kunt verbeteren door de juiste speeltjes te kiezen voor een boeiende binnenomgeving.