Veel kattenbaasjes in spe denken als eerste aan een kitten. Ze zien al helemaal voor zich hoe dat schattige pluizenbolletje door het huis rent...
Vraag aan een kattenbaasje wat het grootste nadeel van het hebben van een kat is en je krijgt waarschijnlijk als antwoord: ‘de kattenbak’. Daarom is de titel van deze blog ook niet ‘alles wat je wilt weten’, maar alles wat je moet weten. Want waar voor jou de kattenbak een noodzakelijk kwaad is, is de bak voor je harige huisgenootje erg belangrijk. Zeker als je jouw kat binnenhoudt. In deze blog besteden we aandacht aan alles wat je moet weten over de kattenbak. Van de perfecte plek tot de beste kattenbakvulling.
Kattenbakken zijn in allerlei vormen en maten te krijgen. Over het algemeen geldt dat de bak anderhalve keer de lengte van je kat moet zijn. Een bak met deksel en klapdeurtje is misschien handig tegen geurtjes, maar je huistijger is er om diezelfde reden niet zo’n groot fan van. Hij gaat natuurlijk niet zijn behoefte doen op een toilet waar de geur van het vorige bezoekje nog hangt! Een optie is om het luikje eruit te halen, of kies voor een kattenbak zonder deksel.
Eén kattenbak is wel genoeg denk je waarschijnlijk, maar de experts raden toch aan om iedere huistijger zijn eigen bak te geven, plus eentje extra. Als je twee katten hebt, betekent dat dus drie kattenbakken. Sommige katten willen al niet meer op de kattenbak als ze zelf een drolletje hebben gelegd of plasje hebben gedaan, laat staan als het de ontlasting van een van de andere harige huisgenoten is!
Ken je dat tafeltje in het restaurant dat zich naast het toilet bevindt en dat altijd als laatste bezet wordt vanwege de drukte en de geurtjes? Je kat voelt zich alsof hij moet eten aan dat tafeltje, als je de kattenbak te dichtbij zijn voer- en waterbakje zet, of op een onrustige plek zoals een gang. De afstand tussen de kattenbak en het voer en water moet minimaal twee meter zijn. Gun je kat ook wat privacy en plaats de bak op een rustige plek, waar niet regelmatig mensen langs lopen. Een plek voor een raam of naast een luidruchtig apparaat zoals een wasmachine kan trouwens ook niet op de goedkeuring van je huistijger rekenen.
Als je de kattenbak om welke reden dan ook wilt verplaatsen, is dit niet een kwestie van de bak gewoon op een andere plek zetten en maar verwachten dat jouw kat zijn toilet wel weer vindt. Vooral wat oudere huistijgers (en niet al te snuggere katten) hebben hier soms best wat moeite mee. Het is beter om de kattenbak in etappes te verplaatsen, of om je kat de nieuwe plek van de kattenbak een aantal keren te laten zien, bijvoorbeeld als hij aan het zoeken/dralen is op de oude plek.
Qua kattenbakvulling zijn er allerlei varianten verkrijgbaar. Welke je in jouw kattenbak stopt, is voornamelijk afhankelijk van de voorkeur van je kat. Zo kan hij kiezen voor houtkorrels, maar ook voor niet-klonterend of juist klonterend grit (niet geschikt voor kittens tot vier maanden!). Probeer een andere vulling, als je merkt dat poeslief met tegenzin naar de bak gaat. Een tip: met de Catsan Smart Pack is het verschonen van de kattenbak een eitje!
Zorg er altijd voor dat je huistijger een schone kattenbak tot zijn beschikking heeft. Dit houdt in dat je iedere dag één of twee keer met een kattenbakschep de drolletjes en plasjes verwijderd. Ongeveer eenmaal per week verschoon je de hele kattenbak. Verwijder de vulling en maak de bak schoon met water en eventueel een schoonmaakproduct met een niet al te sterke geur, want daar houdt poeslief niet van. Bespaar jezelf ook wat schoonmaakwerk en leg voor de kattenbak een uitloopmat neer.
Veel kattenbaasjes in spe denken als eerste aan een kitten. Ze zien al helemaal voor zich hoe dat schattige pluizenbolletje door het huis rent...
Kittens worden snel groot, maar de ene wordt groter dan de andere. Wil je graag een kat die een beetje klein blijft, kijk dan eens naar een van deze katten.
Bijna alle kattenbezitters kennen het probleem. Zodra in december de kerstboom wordt opgezet en
andere kerstversieringen worden uitgestald wordt het spannend.