Wanneer mag een kitten naar buiten?

Wanneer mag je kitten naar buiten en hoe pak je dit aan?

Is jouw kitten er klaar voor om buiten op avontuur te gaan? Voordat hij zijn eerste stapjes in de wijde wereld zet, is het belangrijk om een aantal dingen te doen. Welke voorbereidingen je moet treffen, wanneer je kitten precies naar buiten mag en hoe je dit het beste aanpakt, leggen we uit in dit blog.

Training vooraf

Je kitten moet komen als je zijn naam roept. Dit kun je al een paar weken nadat hij bij je is komen wonen gaan oefenen. Geef hem iedere keer als hij reageert op jouw roep een beloning in de vorm van een snoepje, aai of knuffel.

Belangrijk: eerst castreren, vaccineren en chippen

Nog iets belangrijks dat je moet doen voordat je kitten naar buiten mag, is hem of haar laten castreren en chippen. Kittens kunnen op een leeftijd van vier maanden al geslachtsrijp zijn en dus nageslacht verwekken. Laat je kat ook meteen chippen en vergeet niet om de chip te koppelen aan jouw persoonlijke gegevens. Op Chipnummer.nl zie je bij welke database je dit moet doen. Verder is het belangrijk dat je minihuistijger de nodige vaccinaties heeft gehad.

Tips voor de eerste keer naar buiten
Het moment is aangebroken: je kitten mag voor de eerste keer naar buiten. Wees niet bang dat hij meteen wegrent, waarschijnlijk is hij vooral bezig met het verwerken van alle nieuwe indrukken zoals geurtjes en geluiden. We geven je een aantal tips om de eerste keer buiten succesvol te laten verlopen.

-Laat je kitten naar buiten op een moment dat hij hongerig is, bijvoorbeeld vlak voor etenstijd.
-Gebruik liever geen tuigje en lange lijn, want hier kan je kitten verstrikt in raken. Wil je toch een tuigje gebruiken, zorg dan dat je jouw kitten hier al aan laat wennen ruim voordat hij naar buiten mag.
-Zo’n eerste keer mag je best met je kitten meelopen, maar laat hem wel zijn eigen gang gaan.
-Kies een rustig moment op de dag, maar laat je kitten niet voor het eerst naar buiten als het al schemert of donker is.
-Roep je kitten af en toe en geef hem een beloning als hij komt. Laat hem hierna weer verder struinen, zodat hij het roepen niet gaat associëren met naar binnen moeten.
-Laat een raam of deur open, zodat je kitten meteen naar binnen kan als hij de situatie niet vertrouwd.
-Barst jouw kitten van de energie? Speel dan eerst met hem voordat je hem naar buiten laat gaan.

Help, mijn kitten is naar buiten ontsnapt!

Kittens zijn snel en het kan zomaar gebeuren dat je mini huistijger geen rekening houdt met jouw planning om hem naar buiten te laten gaan en zelf het initiatief neemt. Daarom is het belangrijk om hem al van jongs af aan te leren om te komen als je hem roept. Zie je waar je kitten zit, roep hem dan of probeer hem te lokken met wat lekkers. Zie je hem niet, loop dan rond, roep zijn naam of schud met het blikje met zijn favoriete snack. Dit herhaal je net zolang tot je kitten weer binnen is. Laat een deur en/of raam openstaan, voor het geval hij zelf zijn weg naar huis terugvindt.

Kitten binnen houden

In sommige situaties is het niet mogelijk om je kitten naar buiten te laten, bijvoorbeeld omdat je aan een drukke weg of in een flat zonder balkon woont. In zo’n geval voed je jouw kitten op als binnenkat. Zorg er wel voor dat je binnenkat zijn energie kwijt kan, door zijn natuurlijke instincten te stimuleren door middel van verrijking.

In dit artikel

Nieuwste artikelen

Zomerplezier voor Je Kat: Tips en Tricks voor Huis en Tuin

Belang van sociale interactie voor katten

Katten en het buitenleven: Veilig genieten!

Alternatieve therapieën voor katten

Terwijl wij genieten van het mooie weer, kunnen de stijgende temperaturen en de verandering in omgeving ook uitdagingen met zich meebrengen voor onze katten. Hier zijn enkele manieren waarop je je kat kunt ondersteunen en ervoor kunt zorgen dat ze zich comfortabel en gelukkig voelt tijdens de zomer, zowel binnen als buiten in de tuin.
Net als mensen, hebben katten sociale interactie nodig. Katten staan als solitaire dieren, kunnen ze voordelen halen uit contact met andere katten en mensen.
Buiten zijn biedt katten de mogelijkheid om te verkennen, te spelen en hun natuurlijke instincten te volgen. Toch brengt het buitenleven ook enkele risico's met zich mee. In deze blog delen we praktische tips en richtlijnen om je kat veilig te laten genieten van zijn avonturen buiten.
Ontdek hoe alternatieve therapieën zoals acupunctuur, chiropractie en kruidengeneeskunde bijdragen aan het welzijn van jouw kat. Een holistische aanpak ondersteunt niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid van je harige vriend.
Door regelmatig nieuw speelgoed aan te bieden, kun je verveling voorkomen, hun jachtinstinct prikkelen en gedragsproblemen verminderen. Het zorgt bovendien voor een gebalanceerde speelomgeving die aansluit bij hun natuurlijke behoeften.
Van interactieve speeltunnels tot voerpuzzels en klim- en krabmeubels, deze speeltjes stimuleren hun natuurlijke instincten en zorgen voor mentale en fysieke activiteit. Ontdek hoe je het welzijn van je kat kunt verbeteren door de juiste speeltjes te kiezen voor een boeiende binnenomgeving.